Mus czekoladowy z …

Opublikowano: 18-06-2009

 image  …nalewką pomarańczowo – kawową
  Składniki
? 300 g gorzkiej czekolady
? 6 jaj
? 500 ml słodkiej śmietanki 30%
? 150 ml nalewki pomarańczowo-kawowej
? 2 łyżki cukru
? kilka ziarenek kawy do dekoracji

 

Mus czekoladowy z nalewką pomarańczowo – kawową

? czekoladę rozpuszczamy powoli w misce na łaźni wodnej
image

? żółtka jaj oddzielamy od białek i przekładamy do osobnych misek, do każdej dodajemy łyżkę cukru

image

? żółtka ucieramy na jasną, gęstą masę, a białka ubijamy na sztywną pianę

image

? śmietankę ubijamy na sztywno na bitą śmietanę

image

? do rozpuszczonej czekolady dodajemy utarte żółtka, mieszamy

image

? następnie dodajemy stopniowo ubite białka, nalewkę pomarańczowo-kawową i bitą śmietanę; mieszamy wszystko na jednolitą masę

image

? wkładamy do lodówki na 2?3 godziny; przed podaniem po wierzchu polewamy nalewką i dekorujemy ziarnami kawy

image

Nalewka pomarańczowo-kawowa:
? wyszorowane i sparzone pomarańcze nadziać ziarenkami kawy
? zalać prawie wrzącym alkoholem i odstawić na 9 miesięcy w szczelnie zamkniętym słoju
? następnie przelać do butelek i odstawić do leżakowania na następne kilka miesięcy

Przepis autorstwa Karola Okrasy