Figa karmelizowana w…

Opublikowano: 14-06-2009

… w balsamico z szynką parmeńską, …

..wasabi mascarpone, pestkami granatu   i truskawkami

Składniki: 1 łyżeczka masła, 1 świeża dojrzała figa, 2 łyżki octu balsamicznego (gęstego) , szczypta cukru trzcinowego, 10 dag serka mascarpone, 1/2 łyżeczki chrzanu wasabi, garść świeżych listków rukoli, 3 plastry szynki parmeńskiej, pestki z 1 owocu granatu, 10 dag  truskawek, pieprz czarny grubo tłuczony, sól 

 
Sposób przyrządzenia: Na rozgrzaną patelnię nakładamy odrobinę masła, wykładamy figę i lekko obsmażamy ją z każdej strony. Po ok. 3 minutach odlewamy tłuszcz, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i szczyptę cukru trzcinowego, stale poruszając patelnią doprowadzamy do zgęstnienia octu i powleczenia figi glazurą. Gdy jest gotowa, rozcinamy ją na krzyż, nie przecinając do końca. Mieszamy mascarpone z wasabi, nakładamy serek na rozciętą i lekko rozchyloną figę, ubieramy danie rukolą, okręcamy lekko plastrami szynki parmeńskiej. Ubieramy pestkami granatu i kawałkami truskawek. Doprawiamy całość świeżo utłuczonym czarnym pieprzem oraz solą, talerz skrapiamy pozostałym octem balsamicznym. 

Jarosław Uściński: szef kuchni restauracji Moonsfera