Jagnięcina w sosie

Opublikowano: 18-06-2009

Image 
…truflowym z borowikami.

Składniki:

? 300 g combra jagnięcego
? 200 g rozmrożonych borowików
? 1 łyżka oliwy truflowej
? 1 ząbek czosnku
? 2 łyżeczki pasty truflowej
? 100 ml białego wytrawnego wina
? 2 gałązki tymianku
? sól, pieprz, oliwa
? opcjonalnie: 3?4 plasterki czarnej trufli
 

Image

? comber jagnięcy kroimy na kotlety grubości 1,5 cm (pomiędzy kostkami); rozmrożone borowiki grubo siekamy

Image

? na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy cały ząbek czosnku, najlepiej w łupinie, chwilę podsmażamy i dodajemy borowiki

Image

? do borowików dodajemy odrobinę wody, potem pastę truflową; podsmażamy

Image

? na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem oliwy truflowej i układamy kotlety jagnięce; smażymy mięso z obu stron na złoty kolor

Image

? podlewamy białym winem, a kiedy się zredukuje, dodajemy borowiki z pastą truflową, sól, pieprz oraz łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku

Image

? na talerz wykładamy kotlety, na nie borowiki z sosem truflowym; dekorujemy gałązkami tymianku lub listkami natki pietruszki i cienko ściętymi plasterkami świeżej trufli (jeśli ją mamy)

Dobre rady:
? oliwę truflową i pastę truflową dostaniemy w dobrych delikatesach
? jeśli zdobędziemy świeżą truflę, możemy sami zrobić z niej pastę: należy dodać seler naciowy, marchewkę, trochę wina i mąki, i razem zmielić

Przepis autorstwa Karola Okrasy