Robert Sowa gotuje z gwiazdami
Opublikowano: 23-09-2009

Po wakacyjnej przerwie na antenie TVN Warszawa ponownie zagościł program "Na wynos", w którym możecie oglądać kulinarne zmagania Roberta Sowy i gwiazd.
W pierwszym odcinku nowej serii, którego emisja miała miejsce w środę 16 września w gotowaniu pomagali Robertowi: Klaudia Carlos, Francys Barraza Sudnicka i Łukasz Czarnecki oraz Marcin Chochlew. W związku z nadchodzącą jesienią tematem przewodnim były grzyby, na bazie których przygotowano trzy dania: duszone podudzia z kurczaka po myśliwsku, orientalną zupę z grzybów leśnych oraz białą fasolę z borowikami i majerankiem.
Kulinarne "zmagania" można było na żywo śledzić w Centrum Handlowym Targówek.
W najbliższym czasie TVN Warszawa i Robert Sowa zapraszają Państwa do kolejnych tętniących życiem warszawskich centrów handlowych. Szef kuchni i jego goście przybliżą Państwu tajniki prostej, ale smacznej i co ważne dobrze przyprawionej kuchni, a ich zmagania będzie można obejrzeć w kolejnych odcinkach programu "Na wynos".
Poniżej prezentujemy dania jakie Robert Sowa gotował w wraz z zaproszonymi Gośćmi:
BIAŁA FASOLA Z BOROWIKAMI I MAJERANKIEM
Składniki dla 4 osób:
400 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
2 średnie cebule
4 plasterki bekonu
4 ząbki czosnku
200 g mrożonych borowików
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka pomidorów pelati
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat
Majeranek, papryka ostra Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle z oliwą z oliwek i bekonem, dodać drobno pokrojone borowiki i smażyć 5 minut. Następnie wlać wino, dodać fasolę i pomidory pelati. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
DUSZONE PODUDZIA Z KURCZAKA PO MYŚLIWSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z kurczaka bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
100 g pokrojonego w paseczki wędzonego boczku
1 pokrojona w kostkę cebula
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g oczyszczonych kurek
100 g oczyszczonych borowików
100 ml bulionu Kucharek
200 ml czerwonego wina
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, liść laurowy Prymat
10 pomidorów cherry
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek zmieszaną z przyprawą do drobiu po myśliwsku. W garnku na oliwie podsmażyć boczek, cebulę, czosnek, kurki i borowiki. Następnie dodać kurczaka, po zrumienieniu wlać wino i bulion, dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miód i pomidory cherry, całość doprawić do smaku.
ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonych w plastry borowików
½ pęczka dymki
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
½ łyżeczki świeżego imbiru
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
Sos sojowy Kikkoman do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki świeżo siekanej kolendry
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Sambal oelek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku.