Pokłosie Konkursu Kulinarnego Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 09-10-2009

NAJWAŻNIEJSZY JEST UŚMIECH DZIECKA I JEGO SZCZĘŚLIWE DZIECIŃSTWO
W Pułtusku, podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś miała miejsce kwesta na cel charytatywny, z której dochód przeznaczony został na rzecz Fundacji Dzieci Żywione Inaczej działającej przy Centrum Zdrowia
Dziecka Warszawie.
CO TO JEST ŻYWIENIE POZAJELITOWE , DOJELITOWE
I DOŻOŁĄDKOWE ?
Są to specjalne metody żywienia stosowane u dzieci i osób dorosłych z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego, u których żywienie fizjologiczne, czyli doustne jest albo niemożliwe albo niewystarczające, aby pokryć potrzeby organizmu i zapewnić jego rozwój. We wszystkich tych metodach substancje odżywcze potrzebne do życia i prawidłowego rozwoju (białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, elektolity, mikroelementy) są podawane inną drogą niż naturalna.
Żywienie pozajelitowe – inaczej dożylne – polega na podawaniu substancji odżywczych przez specjalny cewnik wszczepiony na stałe do naczynia żylnego.
Żywienie dojelitowe i dożołądkowe – czyli do przewodu pokarmowego – polega na podawaniu pokarmu przez specjalną przetokę, czyli mały otwór w jamie brzusznej bezpośrednio do żołądka lub jelita
Leczenie takie może trwać miesiące lata, a nawet całe życie. Dzieci żywione w ten sposób mogą normalnie funkcjonować w rodzinie, środowisku, społeczeństwie. Żeby to było możliwe musimy wspierać rodziców w trudnym procesie leczenia żywieniowego.
Podczas Gali Diner przeprowadzona została aukcja dzieł sztuki wyczarowanych z owoców i warzyw przez Polską Grupę Carvingową pracującej pod czujnym okiem Marka Rybackiego.
DZIĘKI LUDZIOM DOBREJ WOLI I WIELKIEGO SERCA
ZEBRANYCH ZOSTAŁO PONAD 10 TYŚ. ZŁOTYCH.
Wyjątkowe podziękowania należą się Panu Markowi Zającowi z żona Olą i małą Zuzią, którzy przekazali 3000 zł. , grupie motocyklistów z Gold Wings of Poland za bezprzykładne zaangażowanie w licytacji rzeźb z owoców i warzyw, jak również Piotrusiowi Motyce i jego rodzicom za pilotowanie przebiegu całej akcji charytatywnej.
Piotruś Motyka powiedział:
-Ja mam już mini-pompę, teraz pomogę moim kolegą w zdobyciu funduszy na jej zakup….
Zebrane środki finansowe protokolarnie przekazano Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej
z przeznaczeniem na zakup mini-pomp do żywienia pozajelitowego.
07 lipca 2009 roku w siedzibie Fundacji Dzieci Żywione Inaczejdziałającej przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie spotkali się :
Z ramienia Fundacji Dzieci Żywione Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka w spotkaniu uczestniczyli
Dorota Robińska – sponsor założyciel i jednocześnie członek Zarządu Fundacji
Maria Podemska – Prezes Fundacji
Anna Smorczewska-Kiljan – z-ca Prezesa Fundacji
Katarzyna Popińska – członek Rady Nadzorczej Fundacji
Z ramienia Dyrekcji Centrum Zdrowia Dziecka w spotkaniu uczestniczyli
Wojciech Starczyński – z-ca Dyrektora do spraw Administracyjno-Technicznych
Beata Rędziak – Kierownik Public Relations
Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś ze Stefanem Birkiem na czele
Polska Grupa Carvingowa z Markiem Rybackim
Marek Zając z telewizyjnego programu "Kawa czy Herbata"
Za zebrane środki finansowe zakupiono mini-pomp do żywienia pozajelitowego, które przekazano :
Mateusz Michna lat 8
Ola Rećko lat 3
Michał Wołoszynek lat 13
Kwesta na cel charytatywny i protokolarne przekazanie zebranych środków finansowych, jak również zakup i przekazanie mini-pomp do żywienia pozajelitowego, dokonano zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa i potwierdzono odpowiednimi dokumentami.
Materiał nadesłał Piotr Szczygielski w imieniu Kapituły Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego -Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.