Otwarcie Restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich

Opublikowano: 10-10-2009

sobanski7.jpg

Już od  2 paździenika swoje podwoje otworzyła AMBER ROOM, restauracja w Pałacu Sobańskich przy Al. Ujazdowskich 13.

Ta wysokiej klasy restauracja czynna będzie przez 6 dni w tygodniu dla każdego gościa. Inwestorzy i pracownicy są przekonani, że miejsce to wyznaczy nowy standard kulinarny w Warszawie. Juz w dniu otwarcia restauracja zapełniła sie amatorami dobrej kuchni i eksluzywnego wystroju.

 

"Od początku powstania Klubu Polskiej Rady Biznesu uważałem, że podstawą sukcesu tego przedsięwzięcia musi być bardzo dobra restauracja. Okazało się, że znalezienie restauratora, który gwarantowałby wysoki, międzynarodowy poziom kuchni było niemożliwe. Postanowiliśmy więc uruchomić przy klubie własną restaurację. W 2003r poznałem Wojciecha Modest Amaro i bez wahania powierzyliśmy mu stanowisko Szefa Kuchni. Trafiliśmy w dziesiątkę. Pan Wojtek Amaro jest niezwykle utalentowanym mistrzem otwartym na nowe technologie, a jego wspaniała, kreatywna wyobraźnia i profesjonalizm zawodowy pozwalają na tworzenie nowych potraw i kompozycji smakowych.Udostępniając Restaurację Amber Room nie tylko członkom naszego Klubu chcemy dać wszystkim, którzy doceniają jakość i kreatywność kulinarną, możliwość odwiedzenia tego szczególnego miejsca i spróbowania najnowszych dań Wojtka Amaro."

Jan Wejchert

Wejchert Investments

sobanski2.jpg    sobanski1.jpg

Pałac Sobańskich:Historycznie Pałac Sobańskich był willą należącą do rodziny Sobańskich. Po odrestaurowaniu i przywróceniu stylowego charakteru został zaadoptowany na siedzibę Klubu Polskiej Rady Biznesu w 2000 r. Na terenie klubu znajdują się restauracja, brasseria, bar, piwnica win, pięć gabinetów oraz ogród z tarasem.

Restauracja Amber Room znajduje się na parterze w Pałacu i jest dostępna dla wszystkich gości, ale członkowie klubu mają pierwszeństwo w rezerwacjach. Pomieszczenia zarezerwowane wyłącznie dla członków klubu znajdują się na pierwszym piętrze oraz w piwnicy. Cztery gabinety na pierwszym piętrze  są idealnym miejscem na prywatne spotkanie, lunch czy kolacje. W piwnicach Pałacu znajduje się mniej formalna brasseria, sala barowa z kominkiem, jeden gabinet do bardziej kameralnych spotkań, wyjście na patio i piwnica win z miejscem do degustacji.

sobanski5.jpg

Amaro modest cuisine

Wiele osób pyta mnie, co znaczy modest cuisine? W dosłownym tłumaczeniu to „skromna kuchnia”. Nie jest to w żadnym wypadku kuchnia fusion, która w swoim założeniu powinna łączyć elementy Wschodu i Zachodu. Nie jest to również kuchnia high-tech, czy też kuchnia molekularna, jako jednorodny styl gotowania.

sobanski4.jpg

Modest cuisine jest przede wszystkim kreatywnym gotowaniem, opartym na szerokiej wiedzy i wykorzystującym najlepsze produkty. Produkty bowiem, w moim odczuciu to, aż 60% sukcesu, pozostałe 40% to inwencja, talent i doświadczenie kucharza. Patrząc na te proporcje, mogę stwierdzić, że mój wkład jest relatywnie skromny.

Kuchnia polska XXI wieku

Każda z moich potraw posiada swoje polskie korzenie, mimo iż współcześnie nie każdy od razu skojarzy je z kuchnią polską. Nasza historia pokazuje jednak, iż takie produkty jak foie gras, ostrygi czy drogocenne przyprawy były wykorzystywane w rodzimej kuchni od wieków. Wiele z tych dań oferujemy w  nowej, autorskiej formie wykorzystując współczesną wiedzę kulinarną i postęp technologiczny jaki dokonał się w gastronomii. Dekonstrukcja tych przepisów jest zatem wymuszona przez czas i stanowi doskonały przykład połączenia tradycji i nowoczesności.Nie możemy jednak ograniczać kuchni polskiej w obrębie talerza z kotletem schabowym i kapustą, ponieważ od wieków Polska była mieszanką wielu kultur, narodów i związków pomiędzy Wschodem, a Zachodem. Taką interpretację kuchni polskiej staram się przekazywać poprzez moje kreacje i kompozycje smakowe, które jednocześnie wpisują się w obecne, światowe trendy kulinarne.

Wojciech Modest Amaro

Executive Chef de Cuisine

  sobanski8.jpg

Załoga Kulinarnych Mistrzów

wojciech_amaro.jpg

Wojciech Modest Amaro (Executive Chef de Cuisine) jako pierwszy Polak został laureatem prestiżowej nagrody Chef de l’Avenir 2007 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Ten "kulinarny Nobel" otworzył przed nim drzwi do stażu w najbardziej prestiżowych europejskich restauracjach, każda z aż 3 gwiazdkami Michelin: Ferran Adria (El Bulli), Alain Ducasse (Hotel Plaza Athénée), Yannick Alléno (Hotel Le Meurice).

Daniel Pawełek (Operational Director) ma 15 lat doświadczenia w najlepszych restauracjach w Londynie. Laureat nagrody „Young Manager of the Year 2000”. Pracował jako menadżer między innymi w restauracji Sketch – Pierra Gagnaire, a ostatnio w The Grill Restaurant w hotelu Dorchester.

Jacek Grochowina (Executive Sous Chef) doświadczenie zdobywał zagranicą pracując 5 lat w restauracji Hotelu The Ritz w Londynie. Jest laureatem kilku nagród, w tym „Annual Award of Excellence 2008” przyznawanej przez Academy of Culinary Arts.

Łukasz Szumski (Head Sommelier) zawodu uczył się przez 5 lat u obecnego mistrza Europy Isa Bal. Pracował między innymi w Maggiore’s Restaurant Covent Garden w Londynie, a przez ostatnie trzy lata pełnił funkcję Sommeliera w słynnej restauracji The Fat Duck (3 gwiazdki Michelin).

   

Serdecznie zapraszamy


  Restauracja AMBER ROOM Pałac Sobańskich Al. Ujazdowskie 13, Warszawa Godziny otwarcia LUNCH Poniedziałek – Piątek 12:00 – 15:00 KOLACJA Poniedziałek – Piątek 18:00 – 22:00 Sobota 19:00 – 22:30 Rezerwacje tel. (48 22) 523 66 64 www.kprb.pl/amber

zdjęcia: www.kprb.pl/amber