NAJWAŻNIEJSZE TARGI REGIONALNE W POLSCE

Opublikowano: 14-10-2009

logogastro.jpg  obraz_2581.jpg 

NAJWAŻNIEJSZE TARGI REGIONALNE W POLSCE

swoją piątą – po Kołobrzegu, Mikołajkach, Nowym Sączu i  Toruniu – i ostatnią z zaplanowanych na 2009 rok odsłonę miały we Wrocławiu. Odbyła się ona w dniach 7 – 9 października w Hali AWF przy al. Paderewskiego 35.

. Uroczystego otwarcia targów dokonał pan Zbigniew Szczygieł – Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego oraz  Paweł Czyszczoń – Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich. Podczas tego wydarzenia swoje produkty i usługi przedstawiło wiele firm z kraju i zagranicy – producenci i dystrybutorzy wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firmy działające w branży piekarniczej

i cukierniczej. Ich oferta spotkała się z dużym zainteresowaniem odwiedzających gości z tych właśnie branż.

obraz_053.jpg


Nowością na targach wrocławskich była prezentacja produktów regionalnych. Na stoisku Urzędu Marszałkowskiego zaprezentowało swoje ekologiczne produkty wielu producentów – zdobywców nagród na prestiżowych targach żywności. Było to szczególne podkreślenie faktu, że targi Gastro-Hotel to najważniejsza impreza regionalna, skupiająca dealerów i producentów, którym zależy na podkreśleniu swej działalności w danym regionie.

Targi Gastro – Hotel pozwoliły zaproszonym gościom nie tylko zapoznać się z nowościami na rynku,

ale także z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Na targach nie zabrakło atrakcji w postaci prezentacji wystawców, konkursów kulinarnych, różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.

Do rywalizacji w konkursie kulinarnym organizowanym przez Gastro – Hotel pod nazwą „Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim – Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans”, którego sponsorami są firmy: OERLEMANS, PLASTMET i RM GASTRO, przystąpili znakomici kucharze z regionu dolnego śląska, ale nie tylko. Swoje umiejętności zaprezentowali także kucharze wywodzący się z górniczego śląska oraz z województwa łódzkiego. Mieli oni za zadanie przygotowanie czterech dań bankietowych – dania mięsnego, wegetariańskiego, z owocami morza oraz deseru.

W konkursie  zaprezentowało się aż 9 drużyn tworząc łącznie 36 wyrafinowanych potraw. 

Najlepsza okazała się reprezentacja Przemysław Wieloch i Dariusz Kuźniak z Restauracji Jan i Restauracji Revelo (Bełchatów/ Łodź).

 

i_kua.jpg 

pa070140.jpg

Drugie miejsce zajęli panowie reprezentujący Art Hotel we Wrocławiu – Rafał Białek i Kamil Rękar.

ii_ku_a.jpg

pa070133.jpg

Jury w składzie: Jerzy Pasikowski- prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Marek Widomski oraz Krzysztof Gawlik- doradca kulinarny RM Gastro postanowiło wyróżnić

trzecim miejscem reprezentantów Hotelu Europeum we Wrocławiu – Marka Wasylkiewicza i Grzegorza Boś.

iii_ku.jpg

W drugim konkursie zorganizowanym przez Gastro-Hotel – „Z tradycją w tle – Regionalne Sekrety Smaku”, nie tylko trzeba było zaprezentować regionalne danie, ale także specjalnie do niego, przygotować odpowiednią aranżację stołu.

Najlepsza okazała się wykonana przez Sławomira Książka i Łukasza Majewskiego z Hotelu Dębowy

w Bielawie
„Polędwica Dębowa”.

Drugie miejsce zajęli: Łukasz Smela i Łukasz Kiper z Restauracji U Greka w Zabrzu, za prezentację „Rolada śląska z kluską i modrą kapustą”.

Jurorzy docenili również prezentację dania reprezentantów Hotelu NARCYZ w Świeradowie Zdroju  – Łukasza Kozdrowskiego i Marzeny Wesołowskiej „Piekielna głębia z sandaczem izerskim w roli głównej”. Z myślą o gościach przybyłych na targi, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli

i ich pracownikach, organizatorzy zorganizowali szereg szkoleń dla kucharzy, barmanów, kelnerów, kierowników sali i pokojowych. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach jak: Podstawy barmaństwa, Profesjonalne przygotowanie i obsługa konferencji, Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych, Wino w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką – profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa. Osoby prowadzące warsztaty na targach Gastro- Hotel to ludzie kochający to co robią i potrafiący przekazać swoją wiedzę w sposób ciekawy, a za razem bardzo profesjonalny. Są to wybitni specjaliści w swoich dziedzinach: Teresa Kucharska, Dariusz Serwatka i Paweł Góźdź.Swoje show barmańskie zaprezentował laureat wielu prestiżowych konkursów w kraju i zagranicą – Krzysztof Drabik.

W drugim dniu trwania targów szefowie kuchni znanych wrocławskich hoteli:

Tadeusz Hupa – ORBIS  WROCŁAW

Grzegorz Pomietło –  ART  HOTEL

Zbigniew Koźlik –  HP PARK PLAZA 

Grzegorz Jankowiak – NOVOTEL  WROCŁAW

Kazimierz Malec –  CAMPANILE


 zaprosili na wspaniały pokaz „Świat kasz w kuchni polskiej”. Zaprezentowali swój mistrzowski kunszt gotując na scenie wspaniałe dania z kasz. Zapraszając do degustacji chcieli jednocześnie przybliżyć wszystkim jak wiele ciekawych dań można wyczarować z kaszy. Udowadniali jak ciekawa i inspirująca może być kasza jako samo danie, a także jako dodatek do dań w naszej codziennej kuchni.

Targi Gastro-Hotel we Wrocławiu obfitowały w atrakcjach. Nowością był konkurs zorganizowany przez Łukasza Szewczyka „Ogólnopolskie Zmagania Carvingowe”.

obraz_020.jpg 

Wzięło w nim udział, aż 22 uczestników. Najlepsza wśród debiutujących okazała się Agnieszka Mielniczuk. Ona także zdobyła trzecie miejsce

w klasyfikacji ogólnej. Wyprzedzili ją dwaj panowie Maciej Siąkowski (drugie miejsce) oraz Mariusz Gachewicz (pierwsze miejsce).

obraz_456.jpg

Szczegóły konkursowe na www.newsgastro.pl

Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających. Nie zapomniano także o uczniach ze szkół gastronomiczno – hotelarskich. Specjalnie dla nich organizatorzy przygotowali szereg konkursów i szkoleń.

Konkurs „Kulinarna Uczta z Markiem Widomskim – Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans”stanowi nie lada wyzwanie dla uczniów szkół gastronomicznych

 

obraz_132.jpg

Dlatego na szczególne wyróżnienie zasługują wszyscy uczestnicy konkursu: I miejsce – Grzegorz Sawicki i Krzysztof Zarówny

z Zespołu Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, II miejsce- Łukasz Kubik i Adrian Samoraj z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy, III miejsce – Angelika Gudyka, Marta Rzęsicka

z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach  oraz  Mateusz Wiśniewski i Michał Kalinowskiz Zespołu Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie.

Regionalne Sekrety Smaku na targach Gastro-Hotel w kategorii juniorzy zaprezentowali reprezentanci szkół z regionu dolnośląskiego. Swoje prace przedstawiło 15 drużyn przygotowując łącznie 16 prezentacji. Jury najwyżej oceniło pracę „Obiady czwartkowe w królewskich łazienkach z potrawą regionalną z Dolnego Śląska- Pałacowa wariacja” Eweliny Walczak, Tomasza Płazak i Agaty Nicpońz Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Drugie miejsce przypadło Letycji Chudzińskiej

i Krystianowi Skwierz
z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu za prezentację „Upiór w operze- upiorny przysmak z regionu czyli udko z kaczki faszerowane leśnymi skarbami z krwista żurawiną

i pierożkiem z kaszy i boczkiem”
.Trzecie miejsce zajęły ex equo drużynyz Zespołu Szkół Nr 2

w Dzierżoniowie – Anna Wrona i Marta Biała „Apetyt na jesień”oraz  Sandra Woźniak, Marcin Baczyński, Berenika Szczudło, Jakub Kmiećz Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu „Niezapomniane chwile z dolnośląskim smakołykiem serwowanym prosto z wozu”.



Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali Milenium ul. Łopuskiego 38 w KOŁOBRZEGU w dniach 3 – 5 marca 2010.


Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

harmonogram_2010.jpg