Młodzi, zdolni i ambitni czyli „Zgotuj Sobie Sukces”
Opublikowano: 18-10-2009

Po wielu miesiącach przygotowań w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm w Warszawie 16. października w szranki stanęły 24 drużyny, które przygotowały dania własnego autorstwa. Ku zaskoczeniu publiczności i, co najważniejsze, jury, stwierdzono, że poziom był wyjątkowo wysoki. Lecz to 17 października był tym dniem, na który czekali członkowie 12 drużyn wytypowanych do finału. Drżenie rąk, nerwowe ruchy nie były obce startującym. Lecz to smak, zapach i ekspozycja decydowała o sukcesie dania.
Właśnie te cechy posiadały zwycięskie potrawy Krystiana Skwierz i Agaty Natalii Nicpoń z Wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Opiekunka drużyny Pani Lidia Zaleska nie ukrywała dumy z swych podopiecznych. Otrzymali w półfinale : 801pt, w finale: 937pt
Ci młodzi adepci sztuki kulinarnej po wielu miesiącach osiągneli zamierzony cel. Ile siły i samozaparcia musieli w sobie znaleźć, żeby mieć odwagę stanąć w szranki ze starszymi i bardziej doświadczonymi kolegami po fachu wiedzą tylko oni.
Wraz z opiekunką, Panią Lidią, mogą teraz obudzić w kolegach ze szkoły chęć rywalizacji i pokazania się z jak najlepszej strony na innych konkursach kulinarnych.
Z przyjemnością patrzyliśmy, jak opiekunka drużyny, Pani mgr Danuta Wójcik z Gdańskiej Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwapełna dumy odbiera, wraz ze swoimi podopiecznymi, nagrodę za drugie miejsce. W skład tej niemal zwycięskiej ekipy wchodzili Krzysztof Stempowski i Adam Aladyn Szehidewicz, którzy zyskali niemałe uznanie w oczach jury i uzyskali w pólfinale 905pt, natomiast w finale: 878.. Juz niedługo będzie o nich głośno.
Po zaciętej rywalizacji oraz pracy w pocie czoła na trzecim miejscu uplasowała się drużyna z Piły – Joanna Ludwikowska i Daniel Sawiński uzyskując w półfinale : 738pt, Finał: 818pt.
Wraz ze swoją opiekunką, która dzielnie ich wspierała, Panią Janiną Kubiak, zajęli ostatnie, ale nadal bardzo dobre miejsce na podium.
Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości jest ojcem sukcesu Magdaleny Skierskiej i Elwiry Witkowskiej, które może i nie stanęły na podium, ale zostały docenione przez jury i otrzymały Nagrodę Specjalną. Opiekunka, Pani Małgorzata Garlej jest niewątpliwie zadowolona z takiego obrotu sprawy.
Tegoroczne miedzynarodowe Jury w skladzie:
Kurt Scheller – Honorowy Prezes OSSKIC,
Stefan Lanz – Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),
Tony Jackson – Secretary General Culinary Competition Committee World Association of Cooks Societies (WACS, Szkocja),
Endre Gabrielsen – F&B Consultant Gastronomisk Institutt Culinary Institute of Norway (Norwegia)
oraz z ramienia OSSKiC Polska:
Dariusz Zahorański, Andrzej Bryk, Michał Kradżow, Jarosław Uściński, Przemysław Kaczor
Mariusz Nowicki, Miroslaw Reszczyk, Piotr Szczygielski. Konkurs zaszczycił swa obecnościa Robert Sowa.
Nad wszystkim czuwał Grzegorz KazubskiJury miało powód, by uczcić toastem zakończenie tak udanego Konkursu Kulinarnego.
Uroczystą galę swym występem uświetniła Natalia Lesz, której występ został przyjęty z aplauzem.
Przypomnijmy, iż MAKRO stworzyło pierwszy tak prestiżowy projekt kulinarny w Polsce. Konkurs oparty jest na międzynarodowych zasadach obowiązujących członków organizacji World Association of Chefs, która wraz ze swoim polskim oddziałem będzie czuwała nad prawidłowością przebiegu konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”. Został on w całości przygotowany przez zespół zarządzający MAKRO Centrum Rozwoju Firm; największej w kraju instytucji szkolącej profesjonalistów obsługujących przedstawicieli sektora gastronomiczno-hotelarskiego i handlowego.
Menedżer MAKRO Centrum HoReCa Grzegorz Kazubski: MAKRO Centrum HoReCa to najnowocześniejsze centrum szkoleniowe w Polsce. Obsługujemy 50% rynku szkoleń dla profesjonalistów z sektora HoReCa. Zdecydowaliśmy się na organizację konkursu według zasad międzynarodowych, ponieważ brakowało do tej pory w Polsce imprezy o tak prestiżowym charakterze. Kolejne edycje konkursu, planowane na następne lata, będą wyłaniać przyszłe sławy polskiej kuchni i pełnić rolę platformy środowiskowej dla znamienitych i dopiero zaczynających karierę szefów kuchni.
Dla przypomnienia zamieszczamy lista zespołów zakwalifikowanych do półfinałów konkursu Kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”Ekipa 1
Łukasz Boreczek
Dominik Bednarczyk
Opiekun: Anna Maria Brzezińska
Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie
Ulica Elsnera 5; Kod pocztowy 20-854; Lublin
Ekipa 2
Piotr Tadej
Michał Marcin Szcześniak
Opiekun: Agnieszka Kowalczyk
ZSGH Majdańska
Ulica Majdańska 30/36; Kod pocztowy 04-110; Warszawa
Ekipa 3
Robert Paweł Wokacz
Mateusz Jan Czajowski
Opiekun: Helena Marta Puskarczyk
Zespół Szkół Handlowo-Usługowych
Ulica Traugutta 11; Czechowice Dziedzice
Ekipa 4
Krzysztof Stempowski
Adam Aladyn Szehidewicz
Opiekun : Mgr Danuta Wójcik
Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa
Ulica Miszewskiego 12/13; Kod pocztowy 80-239; Gdańsk
Ekipa 5
Paweł Krysiak
Michał Patryk Osowski
Opiekun: Łukasz Kamil Małecki
Technikum Gastronomiczne
Ulica. Gen. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin
Ekipa 6
Zbigniew Adam Tyc
Konrad Aleksander Guza
Opiekun: Paweł Bobrowski
Zespół Szkół Ekonomicznych
Ulica Długa 5; Kod pocztowy 65-401; Zielona Góra
Ekipa 7
Maciej Butkiewicz
Janusz Zawercki
Opiekun: Genowefa Augustyniak
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Ulica Legionów 7; Kod pocztowy 80-441; Gdańsk
Ekipa 8
Mateusz Jóźwiak
Natalia Libera
Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Ulica Warszawska 29/29; Kod pocztowy 62-230; Witkowo
Ekipa 9
Justyna Monika Piotrowska
Sylwia Aneta Czoszyk
Opiekun: Ewa Krystyna Sobota
Technikum Gastronomiczne Zespołu Szkół
Ulica Kościuszki 29; Kod pocztowy 66-500; Strzelce Krajeńskie
Ekipa 10
Patryk Adam Bielawski
Piotr Gipsiak
Opiekun: Ewa Tomczyk Jabłońska
Zespół Szkół Nr 1
Ulica Żwirki i Wigury; Kod pocztowy 05-825; Grodzisk Mazowiecki
Ekipa 11
Piotr Kozelan
Paulina Polak
Opiekun: Sylwia Karlikowska
Zespół Szkół NR 1
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Małej Gastronomii
Ulica Długa 89/91; Kod pocztowy 95-100 Zgierz
Ekipa 12
Krystian Skwierz
Agata Natalia Nicpoń
Opiekun: Lidia Zaleska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Ulica Kamienna 86; Kod pocztowy 50-547; Wrocław
Ekipa 13
Krzysztof Wiączyk
Dariusz Ptasiński
Opiekun: Elżbieta Mroczek:
Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II
Ulica Komorska 17/23; Kod pocztowy 04-161; Warszawa
Ekipa 14
Grzegorz Chabraszewski
Magdalena Anna Konieczna
Opiekun: Anna Maria Matoga
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Ulica Kopernika 31; Kod pocztowy 59-800; Lubań
Ekipa 15
Judyta Czarnecka
Izabela Michałowska
Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Ulica Warszawska 29/29; Kod pocztowy 62-230; Witkowo
Ekipa 16
Wojciech Sztarkowski
Anna Rudzka
Opiekun MILADA Laskowska
POLICEALNA NIEPUBLICZNA SZKOŁA "COLLEGE GASTRONOMICZNO-HOTELARSKA
Ulica Aleja Piłsudskiego 93; Kod pocztowy 05-270; Marki
Ekipa 17
Monika Maria Potasiak
Adriana Mrózek
Opiekun: Aleksandra Katana Pietraszko
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
Ulica Mickiewicza 6; Kod pocztowy 34-300; Żywiec
Ekipa 18
Magdalena Skierska
Elwira Witkowska
Opiekun: Małgorzata Garlej
Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości
Ulica Padlewskiego 2; Kod pocztowy 09-402; Płock
Ekipa 19
Bartosz Porębski
Żaneta Bąk
Opiekun: Alicja Broda
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
Ulica Mickiewicza 6; Kod pocztowy 34-300; Żywiec
Ekipa 20
Łukasz Świderski
Kamil Andrzej Rabczyński
Opiekun: Weronika Barańska
ZSGH Majdańska
Ulica Majdańska 30/36; Kod pocztowy 04-110; Warszawa
Ekipa 21
Michał Włodarek
Paweł Starczewski
Opiekun: Paweł Bobrowski
Zespół szkół ekonomicznych
Ulica Długa 5; Kod pocztowy 65-401; Zielona Góra
Ekipa 22
Daniel Sawiński
Joanna Ludwikowska
Opiekun: Janina Kubiak
Zespół Szkół Gastronomicznych
Ulica Sikorskiego 73; Kod pocztowy 64-920; Piła
Ekipa 23
Hubert Grzegorz Woźnica
Dominik Daniel Wardak
Opiekun: Barbara Zielonka:
Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II
Ulica Komorska 17/23; Kod pocztowy 04-161; Warszawa
Ekipa 24
Anna Monika Bobel
Agata Dominika Skonecka
Opiekun: Maria Małecka
Zespół Szkół Gastronomicznych
Ulica Kamienna 86; Kod pocztowy 50-547; Wrocław
Redakcja Newsgastro.pl Gratuluje!Zwycięzcom sukcesu, wszystkim uczestnikom powodzenia na przyszlość, a organizatorom gratulujemy pomysłu i wspaniałej organizacji.