Młodzi, zdolni i ambitni czyli „Zgotuj Sobie Sukces”

Opublikowano: 18-10-2009

miejsceia.jpg

Po wielu miesiącach przygotowań w Centrum HoReCa usytuowanym w MAKRO Centrum Rozwoju Firm  w Warszawie 16. października  w szranki stanęły 24 drużyny, które przygotowały dania własnego autorstwa. Ku zaskoczeniu publiczności i, co najważniejsze, jury, stwierdzono, że poziom był wyjątkowo  wysoki. Lecz to 17 października był tym dniem, na który czekali członkowie 12 drużyn wytypowanych  do finału. Drżenie rąk, nerwowe ruchy nie były obce startującym. Lecz to smak, zapach i ekspozycja decydowała o sukcesie  dania.

Właśnie te cechy posiadały zwycięskie potrawy Krystiana Skwierz i Agaty Natalii Nicpoń z Wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Opiekunka drużyny Pani Lidia Zaleska nie ukrywała dumy z swych podopiecznych. Otrzymali w półfinale : 801pt, w finale: 937pt

img_9489_resize.jpg img_9518_resize.jpg 

Ci młodzi adepci sztuki kulinarnej po wielu miesiącach osiągneli zamierzony cel. Ile siły i samozaparcia musieli w sobie znaleźć, żeby mieć odwagę stanąć w szranki ze starszymi i bardziej doświadczonymi kolegami po fachu wiedzą tylko oni.

 miejscei.jpg

Wraz z opiekunką, Panią Lidią, mogą teraz obudzić w kolegach ze szkoły chęć rywalizacji i pokazania się z jak najlepszej strony na innych konkursach kulinarnych.

Z przyjemnością patrzyliśmy, jak opiekunka drużyny, Pani mgr Danuta Wójcik z Gdańskiej Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwapełna dumy odbiera, wraz ze swoimi podopiecznymi, nagrodę za drugie miejsce. W skład tej niemal zwycięskiej ekipy wchodzili Krzysztof Stempowski i Adam Aladyn Szehidewicz, którzy zyskali niemałe uznanie w oczach jury i uzyskali w pólfinale 905pt, natomiast w finale: 878.. Juz niedługo będzie o nich głośno.

miejsceii.jpg

Po  zaciętej rywalizacji oraz pracy w pocie czoła na trzecim miejscu uplasowała się drużyna z Piły – Joanna Ludwikowska i Daniel Sawiński uzyskując w półfinale : 738pt, Finał: 818pt.

miejsceiii.jpg

Wraz ze swoją opiekunką, która dzielnie ich wspierała, Panią Janiną Kubiak, zajęli ostatnie, ale nadal bardzo dobre miejsce na podium.

miejsceiiia.jpg

Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości jest ojcem sukcesu Magdaleny Skierskiej i Elwiry Witkowskiej, które może i nie stanęły na podium, ale zostały docenione przez jury i otrzymały Nagrodę Specjalną. Opiekunka, Pani Małgorzata Garlej jest niewątpliwie zadowolona z takiego obrotu sprawy.

 nagrodaspecjalna2.jpg     

 Tegoroczne miedzynarodowe Jury  w skladzie:

Kurt Scheller – Honorowy Prezes OSSKIC,

Stefan Lanz –
Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),

Tony Jackson – Secretary General Culinary Competition Committee World Association of Cooks Societies (WACS, Szkocja),

Endre Gabrielsen – F&B Consultant Gastronomisk Institutt Culinary Institute of Norway (Norwegia)

oraz z ramienia OSSKiC Polska:

Dariusz Zahorański, Andrzej Bryk, Michał Kradżow, Jarosław Uściński, Przemysław Kaczor
 

Mariusz Nowicki, Miroslaw Reszczyk, Piotr Szczygielski. Konkurs zaszczycił swa obecnościa Robert Sowa.

Nad wszystkim czuwał Grzegorz Kazubski
Jury miało powód, by uczcić toastem zakończenie tak udanego Konkursu Kulinarnego.

  img_9525_resize.jpg

Uroczystą galę swym występem uświetniła Natalia Lesz, której występ został przyjęty z aplauzem.

natalialesz.jpg 


Przypomnijmy, iż MAKRO stworzyło pierwszy tak prestiżowy projekt kulinarny w Polsce. Konkurs oparty jest na międzynarodowych zasadach obowiązujących członków organizacji World Association of Chefs, która wraz ze swoim polskim oddziałem będzie czuwała nad prawidłowością przebiegu konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”. Został on w całości przygotowany przez zespół zarządzający MAKRO Centrum Rozwoju Firm; największej w kraju instytucji szkolącej profesjonalistów obsługujących przedstawicieli sektora gastronomiczno-hotelarskiego i handlowego.

Menedżer MAKRO Centrum HoReCa Grzegorz Kazubski: MAKRO Centrum HoReCa to najnowocześniejsze centrum szkoleniowe w Polsce. Obsługujemy 50% rynku szkoleń dla profesjonalistów z sektora HoReCa. Zdecydowaliśmy się na organizację konkursu według zasad międzynarodowych, ponieważ brakowało do tej pory w Polsce imprezy o tak prestiżowym charakterze. Kolejne edycje konkursu, planowane na następne lata, będą wyłaniać przyszłe sławy polskiej kuchni i pełnić rolę platformy środowiskowej dla znamienitych i dopiero zaczynających karierę szefów kuchni.

 Dla przypomnienia zamieszczamy lista zespołów zakwalifikowanych do półfinałów konkursu Kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”Ekipa 1

Łukasz Boreczek

Dominik Bednarczyk

Opiekun: Anna Maria Brzezińska

Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie

Ulica Elsnera 5; Kod pocztowy 20-854; Lublin

Ekipa 2

Piotr Tadej

Michał Marcin Szcześniak

Opiekun: Agnieszka Kowalczyk

ZSGH Majdańska

Ulica Majdańska 30/36; Kod pocztowy 04-110; Warszawa

Ekipa 3

Robert Paweł Wokacz

Mateusz Jan Czajowski

Opiekun: Helena Marta Puskarczyk

Zespół Szkół Handlowo-Usługowych

Ulica Traugutta 11; Czechowice Dziedzice

Ekipa 4

Krzysztof Stempowski

Adam Aladyn Szehidewicz

Opiekun : Mgr Danuta Wójcik

Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa

Ulica Miszewskiego 12/13; Kod pocztowy 80-239; Gdańsk

Ekipa 5

Paweł Krysiak

Michał Patryk Osowski

Opiekun: Łukasz Kamil Małecki

Technikum Gastronomiczne

Ulica. Gen. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin

Ekipa 6

Zbigniew Adam Tyc

Konrad Aleksander Guza

Opiekun: Paweł Bobrowski

Zespół Szkół Ekonomicznych

Ulica Długa 5; Kod pocztowy 65-401; Zielona Góra

Ekipa 7

Maciej Butkiewicz

Janusz Zawercki

Opiekun: Genowefa Augustyniak

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Ulica Legionów 7; Kod pocztowy 80-441; Gdańsk

Ekipa 8

Mateusz Jóźwiak

Natalia Libera

Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras

Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego

Ulica Warszawska 29/29; Kod pocztowy 62-230; Witkowo

Ekipa 9

Justyna Monika Piotrowska

Sylwia Aneta Czoszyk

Opiekun: Ewa Krystyna Sobota

Technikum Gastronomiczne Zespołu Szkół

Ulica Kościuszki 29; Kod pocztowy 66-500; Strzelce Krajeńskie

Ekipa 10

Patryk Adam Bielawski

Piotr Gipsiak

Opiekun: Ewa Tomczyk Jabłońska

Zespół Szkół Nr 1

Ulica Żwirki i Wigury; Kod pocztowy 05-825; Grodzisk Mazowiecki

Ekipa 11

Piotr Kozelan

Paulina Polak

Opiekun: Sylwia Karlikowska

Zespół Szkół NR 1

Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Małej Gastronomii

Ulica Długa 89/91; Kod pocztowy 95-100 Zgierz

Ekipa 12

Krystian Skwierz

Agata Natalia Nicpoń

Opiekun: Lidia Zaleska

Zespół Szkół Gastronomicznych

Ulica Kamienna 86; Kod pocztowy 50-547; Wrocław

Ekipa 13

Krzysztof Wiączyk

Dariusz Ptasiński

Opiekun: Elżbieta Mroczek:

Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II

Ulica Komorska 17/23; Kod pocztowy 04-161; Warszawa

Ekipa 14

Grzegorz Chabraszewski

Magdalena Anna Konieczna

Opiekun: Anna Maria Matoga

Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego

Ulica Kopernika 31; Kod pocztowy 59-800; Lubań

Ekipa 15

Judyta Czarnecka

Izabela Michałowska

Opiekun: Anna Malendowicz-Koteras

Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego

Ulica Warszawska 29/29; Kod pocztowy 62-230; Witkowo

Ekipa 16

Wojciech Sztarkowski

Anna Rudzka

Opiekun MILADA Laskowska

POLICEALNA NIEPUBLICZNA SZKOŁA "COLLEGE GASTRONOMICZNO-HOTELARSKA

Ulica Aleja Piłsudskiego 93; Kod pocztowy 05-270; Marki

Ekipa 17

Monika Maria Potasiak

Adriana Mrózek

Opiekun: Aleksandra Katana Pietraszko

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych

Ulica Mickiewicza 6; Kod pocztowy 34-300; Żywiec

Ekipa 18

Magdalena Skierska

Elwira Witkowska

Opiekun: Małgorzata Garlej

Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości

Ulica Padlewskiego 2; Kod pocztowy 09-402; Płock

Ekipa 19

Bartosz Porębski

Żaneta Bąk

Opiekun: Alicja Broda

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych

Ulica Mickiewicza 6; Kod pocztowy 34-300; Żywiec

Ekipa 20

Łukasz Świderski

Kamil Andrzej Rabczyński

Opiekun: Weronika Barańska

ZSGH Majdańska

Ulica Majdańska 30/36; Kod pocztowy 04-110; Warszawa

Ekipa 21

Michał Włodarek

Paweł Starczewski

Opiekun: Paweł Bobrowski

Zespół szkół ekonomicznych

Ulica Długa 5; Kod pocztowy 65-401; Zielona Góra

Ekipa 22

Daniel Sawiński

Joanna Ludwikowska

Opiekun: Janina Kubiak

Zespół Szkół Gastronomicznych

Ulica Sikorskiego 73; Kod pocztowy 64-920; Piła

Ekipa 23

Hubert Grzegorz Woźnica

Dominik Daniel Wardak

Opiekun: Barbara Zielonka:

Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych im. Jana Pawła II

Ulica Komorska 17/23; Kod pocztowy 04-161; Warszawa

Ekipa 24

Anna Monika Bobel

Agata Dominika Skonecka

Opiekun: Maria Małecka

Zespół Szkół Gastronomicznych

Ulica Kamienna 86; Kod pocztowy 50-547; Wrocław


Redakcja Newsgastro.pl Gratuluje!Zwycięzcom sukcesu, wszystkim uczestnikom powodzenia na przyszlość, a organizatorom gratulujemy pomysłu i wspaniałej organizacji.