Hubertus Spalski- tradycja i historia dla wspołczesnych

Opublikowano: 18-10-2009

Uroczyste obchody patrona myśliwychSpalskie Święta Hubertowskie – zainicjował Prezydent II Rzeczpospolitej, prof. Ignacy Mościcki. Pierwsze prezydenckie polowanie odbyło się w Spale

w 1927 roku
. W okresie międzywojennym Hubertusy były tam ważnym świętem wszystkich polskich myśliwych.  

  img_9564_resize.jpg

  

 



Pierwszy po II wojnie światowej i kilkudziesięcioletniej przerwie, czysto myśliwski Hubertus, zorganizowali myśliwi z okręgu piotrkowskiego i leśnicy z Nadleśnictwa Spała. Wyszło to z  inicjatywy księdza Dariusza Łosiaka w roku 2000.

Hubertusogólnopolski w Spale, jako tradycyjne święto myśliwych i jeźdźców, odbył się po raz pierwszy

w 2003 roku. Od razu uzyskał on honorowy patronat Zarządu Głównego Polskiego Związku Łowieckiego. Inicjatorem był tym razem Roman Jagieliński,

img_9564_resize.jpg

były wicepremier, miłośnik Spały i tradycji myśliwsko-jeździeckiej

Zaszczytne Laury Polowania Hubertowskiego otrzymali:

Król Polowania VII Hubertusa Spalskiego Jan Jasiorowski

Vice Król Polowania – Mateusz Grabarz

I vi-ce król Bogusław Moraczewski

II v-ce król Ryszard Nowak

 Nagrody wręczali:

Prezes Naczelnej Rady Łowiectwa  Andrzej Gdula

Zbigniewa Moniuszko Przewodniczący Polskiego Zarząd Łowiectwa Polskiego

Roman Jagieliński Przewodniczącego Komitetu  Hubertusa Spalskiego

Leon Ciecierski Prezesa Okręgowej Rady Łowieckiej w Piotrkowie Trybunalskim

 img_9539_resize.jpg 

W Spale w dniu 17. 10. 2009 odbył się Festiwal Kulinarny, będący imprezą towarzysząca VII Hubertusa Spalskiego.

img_9673_resize.jpg 

Na festiwal złożyły się następujące konkursy:

Konkurs nalewek myśliwskich

Zwycięzcami tego konkursu zostali:

1. Zbigniew Graczyk za znamienity zestaw nalewek Dziadka Bazylego

2. Zygmunt Paczuszka za „czeremchę”

3. Dariusz Król za „wiśniówkę”

4. Tadeusz Wędrychowicz za „wiśniówkę”

img_9692_resize.jpg 

Konkurs kulinarny „pasjonatów”

Zwycięzcami tego konkursu zostali:

1. Ryszard Gregorczyk oraz Aneta Małyszczuk za „ stek z jelenia na puree chrzanowym”

2. Kuba Lechowski i Ola Więcek za „ comber sarni w towarzystwie rydzów z patelni”

3. Jacek Więcek i Łukasz Cyniak za „zrazy z jelenia faszerowane rydzami na blinach

.

Konkurs Kulinarny Profesjonalistów

Zwyciężyły zespoły dwóch Spalskich Hoteli:

Hotel Mościcki – w składzie Adam Koperkiewicz i Piotr Gierczak

Hotel Prezydent – w składzie Dominik Gorzelak i Tomasz Bąk

 

Konkursy odbywały się pod czujnym okiem jury:

przewodniczący jury i prowadzący Festiwal  *Krzysztof Lechowski Jury Smakoszy

Artur Partyka

Andrzej Grabarczyk

Michał Fajbusiewicz

Zbigniew Buczkowski



img_9699_resize.jpg

Jury Profesjonalne

*Dariusz Struciński

*Waldemar Hołówka

 

W czasie konkursu swoje teksty o kulinariach czytał Tomasz Piątek – znany pisarz , finalista tegorocznej edycji nagrody literackiej Nike

Zapraszamy do Spały na Festiwal i Hubertusa 2010