III Targi Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego ?GASTRO ? TECH?

Opublikowano: 22-10-2009

gastro_tech_jpg.jpg

W dniach 15-17 października 2009 w Kielcach odbyły się III Targi Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego „GASTRO-TECH 2009”.

Na ponad 100 stoiskach można było nie tylko oglądać sprzęt potrzebny w działalności  gastronomicznej, ale także uczestniczyć w licznych pokazach, prezentacjach i degustacjach.  Targom towarzyszyło wiele atrakcji, m.in. Ogólnopolski Konkurs Baristów połączony z prezentacjami kawy, zawody Latte Art, czyli sztuki tworzenia rysunków z mleka na powierzchni kawy, seminarium dla znawców i miłośników wina oraz konferencja „W krainie świętokrzyskich smaków” mająca na celu promocję regionalnych przysmaków.

W czwartek 15 października po uroczystym otwarciu targów „GASTRO-TECH” miał miejsce finał konkursu „Restauracja z kuchnią regionalną” o nagrodę Wojewody Świętokrzyskiego, Pani Bożentyny Pałki-Koruby.

Przygotowywane od rana dania oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem znanego mistrza kulinarnego Roberta Sowy. W konkursie uczestniczyło 12 restauracji z regionu świętokrzyskiego. . 

przewosniczacy_przy_pracy_sowa.jpg

Najlepsza okazała się kielecka restauracja „Victoria” przy hotelu Łysogóry, której przedstawiciele przygotowali tradycyjne kluseczki zwane „włochatkami świętokrzyskimi” oraz duszoną pierś z gęsi z kapustą i grzybami

zwyciezka_ekipa_przy_pracy.jpg

Drugie miejsce zajęła ekipa hotelu Echo, która zafascynowała jury wielką deską świętokrzyskich przysmaków, a na trzeciej pozycji uplasował się ubiegłoroczny laureat – restauracja Monte Carlo

Podczas trwania konkursu Robert Sowa z pomocą Konrada Birka i Krzysztofa Baranowskiego przeprowadził dla zebranych gości pokaz kulinarny. Panowie przygotowali tym razem marynowanego łososia norweskiego w kremowym sosie ze smardzów, szpinaku i sera pleśniowego oraz aromatyczne combry jagnięce ze smażonymi borowikami, suszonymi pomidorami, włoskimi kluseczkami gnocchi i chrupiąca sałatką z rukoli. 

zwyciezcy_i_organizatorzy.jpg 

.

Po wręczeniu nagród laureatom konkursu Robert Sowa uroczyście wyserwował przygotowany specjalnie na tę okoliczność tort.