Szefa kuchni wędrówki po świecie
Opublikowano: 23-10-2009

Mistrz Kuchni Kurt Scheller, zabiera nas w podróż kulinarnym szlakiem kultur z kilkunastu krajów.
Dzięki jego najnowszej książce poznajemy smaki choćby Jamajki, Francji, Kuwejtu, Anglii, Szwajcarii czy Austrii. Zgłębimy z nim nie tylko receptury tamtejszych specjałów, ale wkradniemy się także do kuchni i poznamy styl życia ich mieszkańców tych krajów, na który jedzenie ma duży wpływ.
Wszak jak czytamy w książce (…) we Francji jedzenie jest nie tylko jedzeniem, lecz stylem życia, (…) w Anglii picie piwa jest czynnością społeczną ect.
Jedną z wielkich przyjemności związanych z moją pracą są podróże. To także moja pasja, której
się oddawałem, zanim zacząłem pracować. Odkąd pamiętam, podróżowałem po świecie.
Zdobywanie wiedzy o bogactwie kuchni i kultur różnych kontynentów pozwala mi cieszyć się tym,
co robię. Mieszkałem i gotowałem w ponad piętnastu krajach, ale odwiedziłem wiele więcej.
Uczyłem się nowego podejścia do gotowania na całym świecie. To oraz różnorodne inspiracje ukształtowały mnie takim, jakim jestem – czytamy we wstępie książki Kurta Schellera.
Kurt Scheller z niezwykłą pasją i doświadczeniem, a przy tym w bardzo przystępny sposób, przedstawia wszystko, co przeżył w czasie swych kulinarnych podróży.
Nie obawiajmy się, że potrawy przedstawione w jego książce ciężko będzie nam przygotować w domu. Wręcz przeciwnie, a koniec końców odkryjemy również niezwykłą przyjemność ich spożywania.
Wszak jak pisze sam mistrz: Dobre jedzenie jest jak dobry seks – musi sprawiać przyjemność.