BIO kluski z makiem

Opublikowano: 30-10-2009

kluski_z_makiem.jpg

Składniki na kluski:

jaja (2 sztuki, polecamy jajo BIO kury zielononóżki), mąka pszenna z młyna ekologicznego (250 g),  sól, woda przegotowana 3 lub 4 łyżki.

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny i przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką.

Składniki na masę makową:

mak BIO (100 g), rodzynki BIO, migdały BIO, miód eko, orzechy BIO, mleko (100 ml).

Mak moczymy z mlekiem i wodą (od 12 do 24 godzin). Rodzynki i orzechy gotujemy osobno ok. 15 min, odcedzamy i studzimy. Orzechy kroimy drobno, mak mielimy w maszynce lub rozcieramy w makutrze. Wszystkie te składniki łączymy z rozgrzanym miodem i dodajemy migdały w płatkach. Ciasto wałkujemy i kroimy na makaron-wstążki. Makaron wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia. Następnie odcedzamy, płuczemy i studzimy. Ostudzony makaron mieszamy z masą makową.

Przygotowane przez Jacka Szczepańskiego