Pierwsze Centrum Techniki Kulinarnej DORAM
Opublikowano: 09-11-2009
W Warszawie zostało otwarte pierwsze w Polsce Centrum Techniki Kulinarnej.
Dora Metal – producent urządzeń gastronomicznych i mebli technologicznych otworzył w Warszawie pierwsze w Polsce Centrum Techniki Kulinarnej DORAM. Na powierzchni ponad 700 m2 znajdują się profesjonalnie wyposażone stanowiska szkoleniowe, wzorcowe zaplecze gastronomiczne, sala konferencyjna i bar kawowy. Będą odbywać się tu pokazy, szkolenia, konkursy, także z możliwością transmisji on-line, co jest nowoczesnym rozwiązaniem na rynku gastronomii.
Duża przestrzeń stwarza także doskonałe możliwości do realizacji telewizyjnych programów kulinarnych.
W odróżnieniu od innych miejsc służących głównie nauce gotowania, CTK DORAM daje możliwość przeprowadzenia różnego rodzaju treningów technik kulinarnych, a także prawidłowego doboru sprzętu używanego w gastronomii, przetwórstwie żywności, cukiernictwie i innych dziedzinach pokrewnych.
CTK DORAM zostało zbudowane w taki sposób, żeby spełnić wymagania użytkowników całej branży gastronomicznej i nie tylko. Oprócz prezentacji i testowania urządzeń gastronomicznych CTK DORAM oferuje możliwość pozyskania przydatnej wiedzy dotyczącej aspektów technologii kuchni. Specjalnie w tym celu zostały przygotowane, zgodnie ze wszystkimi zasadami stosowanymi przy projektowaniu zapleczy gastronomicznych, wszystkie pomieszczenia Centrum. Każdy zainteresowany może praktycznie zapoznać się z zasadami tworzenia profesjonalnej kuchni, na takim poziomie szczegółowości jak: zasady dostawy produktów, separacja odpadów etc.
Centrum rozpoczęło swoją działalność od niekomercyjnych szkoleń edukacyjnych i konkursów z udziałem szkół gastronomicznych oraz spotkań branżowych. Jednocześnie istnieje już możliwość komercyjnego wynajmowania powierzchni przez firmy, które np. chcą zapoznać swoją grupę odbiorców z nowościami wprowadzanymi na rynek lub zorganizować konkursy, prezentacje itp.
DORA METAL jest wyspecjalizowanym producentem urządzeń gastronomicznych i mebli technologicznych ze stali nierdzewnej. Firma powstała w 1992 roku jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i opiera się wyłącznie na polskim prywatnym kapitale.
Centrum Techniki Kulinarnej DORAM mieści się w Warszawie, przy ul. Racjonalizacji 5