Wołowina w pigwach Teofilosa Vafidisa

Opublikowano: 02-12-2009

wolowina_w_pigwach_teofilos_vafidis.jpg

WOŁOWINA W PIGWACH

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg pokrojonego w kostkę wielkości 5-6 cm udźca wołowego

1 kg pigwy

100 g margaryny

100 ml oliwy z oliwek

80 g pokrojonej w drobną kostkę cebuli

60 g koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

1 laska kory cynamonowej

20 g cukru

4 goździki

500 ml wody

Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Mięta pieprzowa do dekoracji

Sposób przygotowania:Umyte pigwy obrać i pokroić w plastry grubości 3 centymetrów. Pokrojone mięso obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem cebuli, dolać niewielką ilość wody, a następnie koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez ok. 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Na oddzielnej patelni na margarynie obsmażyć pigwę, w trakcie smażenia dodając cukier. Mięso wraz z sosem oraz smażoną pigwę przełożyć do brytfanny, dodać resztę przypraw i piec ok. 30 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem danie udekorować miętą pieprzową.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronujeTheofilos Vafidis