Gazpacho krewetkowe Roberta Sowy
Opublikowano: 02-12-2009
GAZPACHO KREWETKOWE
[proporcje dla 4 osób]½ ogórka bez skóry i nasion
1 duży strąk czerwonej papryki
1 strąk czerwonej papryki chili
1 nieduża czerwona cebula
400 ml soku pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki wytrawnego sherry
Sól, grubo mielony pieprz indyjski
½ pęczka natki pietruszki
12 świeżych krewetek
1 roztarty ząbek czosnku
Ogórek, paprykę i cebulę drobno posiekać, a następnie zmiksować z połową soku pomidorowego, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, octem winnym i sherry. Dodać resztę soku z pomidorów, doprawić do smaku solą i pieprzem. Krewetki obrać i oczyścić, zamarynować w czosnku i smażyć przez chwilę, aż się zaróżowią. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Gazpacho przelać do talerzy, na środku umieścić krewetki i podawać.
Przygotował: Rober Sowa Klub Szefów Kuchni