Gazpacho krewetkowe Roberta Sowy

Opublikowano: 02-12-2009

gazpacho_krewetkowe.jpg

GAZPACHO KREWETKOWE


[proporcje dla 4 osób]½ ogórka bez skóry i nasion

1 duży strąk czerwonej papryki

1 strąk czerwonej papryki chili

1 nieduża czerwona cebula

400 ml soku pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki czerwonego octu winnego

4 łyżki wytrawnego sherry

Sól, grubo mielony pieprz indyjski

½ pęczka natki pietruszki

12 świeżych krewetek

1 roztarty ząbek czosnku

 

Ogórek, paprykę i cebulę drobno posiekać, a następnie zmiksować z połową soku pomidorowego, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, octem winnym i sherry. Dodać resztę soku z pomidorów, doprawić do smaku solą i pieprzem. Krewetki obrać i oczyścić, zamarynować w czosnku i smażyć przez chwilę, aż się zaróżowią. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Gazpacho przelać do talerzy, na środku umieścić krewetki i podawać.

Przygotował: Rober Sowa Klub Szefów Kuchni