Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem Rafała Targosza
Opublikowano: 02-12-2009
Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem
[proporcje dla 4 osób]
4 filety z łososia norweskiego ze skórą, bez ości (ok. 200 g każdy)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy dijon
2 posiekane ząbki czosnku
sól
6 słodkich jabłek
4 łyżki masła
2 gałązki świeżego rozmarynu
liście świeżej mięty do dekoracji
1 cytryna
4 rajskie jabłka
Rybę umyć pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu zmieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W powstałej marynacie obtoczyć rybę, przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki.
Filety z łososia norweskiego przełożyć do naczynia do pieczenia, piec 12 minut w temperaturze 190°C, a następnie lekko posolić.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić na 8 części.
W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu 5 minut, a następnie wyjąć gałązki rozmarynu.
Łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny oraz rajskimi jabłkami.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Rafał Targosz