Pstrąg duszony w cytrynie z koreczkami serowymi
Opublikowano: 22-12-2009
Składniki na 4 porcje:• 200g sera Lazur błękitny
• 100g sera Lazur perłowy
• 4 pstrągi (porcje ok. 300)
• przyprawa do ryb
Sos:• 500 ml śmietanki
• przyprawa warzywna
• przyprawa do ryb
• sok z cytryny do smaku
Wykonanie:1. Pstrągi oczyszczamy, posypujemy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170ºC. Pod koniec pieczenia podlewamy niewielką ilością wody.
2. Na ok. 1 min. przed wyłożeniem ryby z piekarnika wbijamy w rybę przygotowane z serów Lazur błękitny
i Lazur perłowy koreczki.
3. Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy starty ser Lazur błękitny, sok z cytryny i gotujemy ok. 5min. Powstały sos doprawiamy do smaku przyprawą warzywną oraz przyprawą do ryb.
4. Pstrągi wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach