Łosoś wędzony z kremem lazurowym

Opublikowano: 22-12-2009

osos_wedzony_z_kremem_lazurowym_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:

•    300g łososia wędzonego w plastrach

•    1 cytryna

•    10 szt. chleba tostowego

Sos:•    100g sera Lazur błękitny

•    200 ml śmietanki

•    1 pęczek koperku

•    1 cytryna

•    sól

•    pieprz

Wykonanie:1.    Do śmietanki dodajemy stopniowo sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

2.    Następnie dodajemy stary ser Lazur błękitny i delikatnie mieszamy. Konsystencja kremu powinna być gęsta, tak aby można było go uformować na kształt łezki.

3.    Łososia układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach