Łosoś wędzony z kremem lazurowym
Opublikowano: 22-12-2009
Składniki na 4 porcje:
• 300g łososia wędzonego w plastrach
• 1 cytryna
• 10 szt. chleba tostowego
Sos:• 100g sera Lazur błękitny
• 200 ml śmietanki
• 1 pęczek koperku
• 1 cytryna
• sól
• pieprz
Wykonanie:1. Do śmietanki dodajemy stopniowo sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
2. Następnie dodajemy stary ser Lazur błękitny i delikatnie mieszamy. Konsystencja kremu powinna być gęsta, tak aby można było go uformować na kształt łezki.
3. Łososia układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach