Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów..

Opublikowano: 14-06-2009

Autor przepisu: Robert Sowa

Składniki:

1 kg pomidorów
1 mała cebula
1 mała zielona papryka
1 ogórek

2 ząbki czosnkuKilka łyżeczek octu winnego
? filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
Spora szczypta kuminu
50 g ugotowanej ośmiornicy

Kilka listków świeżej bazylii
Kilka czarnych oliwek do dekoracji
Sól, pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. W bulionówkach ułożyć plastry ugotowanej ośmiornicy i pokrojone oliwki. Całość zalać gaz pacho i udekorować.
Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać jarzyny wedle własnych upodobań. 

Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”