Konkursowe „fish and chips”
Opublikowano: 01-02-2010

Wielka Brytania zajada się tradycyjną potrawą „fish and chips”. 22 stycznia w Londynie przyznano tytuł najlepszej smażalni ryb 2010 roku. Zwycięskim lokalem okazało się Atlantic Fast Food w Glasgow.
Z początkiem roku pierwszy w Polsce lokal "FISH & CHIPS" otwarty został w Warszawie, przy ul. Koszykowej 30 lok.1. (zobacz)
Najlepsza smażalnia 2010 w Wielkiej Brytanii
Utytułowana smażalnia należy do rodzinnego biznesu. Prowadzi ją 27 letni Giovanni Fionda wraz z matką Idą i ojcem Raphaelem, którzy działają w tej branży już od 40 lat. Co ciekawe właściciele interesu mają włoskie korzenie. Matka pana Fiondy przeprowadziła się z Włoch do Wielkiej Brytanii w wieku 9 lat. Jego ojciec jest również z pochodzenia Włochem, ale urodził się we Francji dokąd wyemigrowała jego rodzina podczas drugiej wojny światowej.
Państwo Fionda otrzymali nagrodę na uroczystej ceremonii w Riverbank Plaza Hotel w Londynie. Na drugim miejscu znalazł się Finnegan’s Fish Bar z Porthcawl. Trzecie miejsce w konkursie przypadło The Great British Eatery z Birmingham.
Eksperci z branży nagrodzili smażalnię Atlantic po szczegółowym procesie oceny, na który składało się głosowanie klientów, degustacja, inspekcja lokalu i oficjalna prezentacja.
Tradycja „fish and chips”
Pierwszy lokal tego typu założył niejaki Joseph Malin; nowa potrawa była pożywna, niedroga – co miało wówczas niemałe znaczenie – zgodna z większością obyczajów religijnych obecnych wówczas na Wyspach. Dziś, największą rolę gra zapewne ta pierwsza zaleta oraz przywiązanie do kulinarnej tradycji kraju. Organizacja zrzeszająca restauratorów fish & chips powstała już w 1913; zajmuje się promocją posiłków z ryb, oferuje też szkolenia.
Wraz z ekspansją kolonialną Wielkiej Brytanii „fish and chips” stało się znane w wielu zakątkach świata. W większości z nich zasłynęło jako szybkie, proste i zdrowe danie.
A jaką popularnością cieszy się „fish and chips” wśród Polaków? Czy znamy to danie? Aby to sprawdzić odwiedziliśmy nowo otwarty lokal „FISH & CHIPS” w Warszawie przy ulicy Koszykowej 30. Na nasze pytania odpowiedziała kierownik Katarzyna Kowalczyk.


NG: Z jakim oddźwiękiem wśród konsumentów spotkało się otwarcie Państwa lokalu?
NG: Dlaczego Pani zdaniem rynek lokali „fish and chips” nie rozwinął się do tej pory w naszym kraju?
K.K: Wydaje mi się ze jest to kwestia pomysłu i wprowadzenia go w życie. Często najprostsze pomysły są najlepsze.
NG: Co oferują Państwo w swoim lokalu i co najczęściej wybierają klienci?
NG: Na czym polega sekret udanego „fish and chips”? Skąd zaczerpnęli Państwo recepturę na dania w Państwa lokalu?
NG: Czy to prawda, że „fish and chips” wbrew pozorom jest bardzo zdrową potrawą?
K.K: Jest to bardzo dobre pytanie – i odpowiedź pewnie zdziwi wiele osób. Zarówno ryby jak i ziemniaki posiadają wiele walorów zdrowotnych o których tak naprawdę mało osób wie. Dla przykładu, nawet częściowe zastąpienie drobiu, wieprzowiny czy wołowiny mięsem ryb może przynieść organizmowi znaczne korzyści, takie jak ograniczenie poziomu cholesterolu dzięki obecności wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryba doskonale pomaga przeciwdziałać miażdżycy i innym chorobom serca. Patrząc bliżej na ziemniaki, okazuje się ze są one bardzo wartościowym elementem posiłku, gdyż prawie nie zawierają tłuszczu i są niskokaloryczne (ok. 77kcal/100g). Więcej informacji na temat walorów zdrowotnych naszych dań znajdą Państwo na stronie internetowej www.fishandchips.pl.
NG: Czy myśli Pani, że danie „Fish and chips” ma szanse na popularność w Polsce i że sieć lokali serwujących to danie ma szanse na rozwój?
K.K: Nasze początki wskazują na to że tak, ale zaczekamy aby klienci się wypowiadali. Biorąc pod uwagę ilość rekomendacji………. Idziemy w dobrym kierunku!
UWAGA! KONKURS!
a następnie wysłać je pod adres konkurs@newsgastro.pl do 7 lutego.
Nadawcy poprawnej odpowiedzi wezmą udział w losowaniu:
Nagrody głównej:
10 dużych porcji Fish and Chips do wykorzystania w okresie 1 miesiąca
3 nagród dodatkowych:
3 dużych porcji Fish and Chips do wykorzystania w okresie 1 miesiąca
Dla wszystkich uczestników konkursu:
20% zniżka na Fish and Chips (po wydrukowaniu oraz zaprezentowaniu ulotki którą prześlemy)
Nagrody "skonsumują" Państwo w lokalu "FISH & CHIPS" w Warszawie przy ul. Koszykowej 30 lok.1.
Wyniki losowania już 8 lutego! Powodzenia!
www.fishandchips.pl
Źródło: www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/article6998138.ece