Łukasz Fulara prezentuje…
Opublikowano: 02-02-2010

Duszone udko królicze z torcikiem z buraka i brukselki na sosie cebulowo-kminkowym
Składniki:
Udko królika,
włoszczyzna,
świeży tymianek,
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
oliwa,
pieprz,
sól
burak,
brukselka,
dijon,
czerwona cebula,
białe wino,
czerwone wino,
kminek,
wędzony boczek.
Przepis:
Po odparowaniu alkoholu dodajemy wodę i pomału dusimy do miękkości. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka smażymy na oliwie, dodajemy czerwone wino; po częściowym odparowaniu wina dodajemy część wywaru i warzyw pozostałych po duszeniu mięsa. Całość rozdrabniamy blenderem, doprawiając solą, pieprzem i kminkiem. Z ugotowanego buraka wycinamy pożądany kształt, doprawiamy solaą, pieprzem, lekko marynując w oliwie z dodatkiem musztardy dijon. Blanszowaną brukselkę przesmażamy z czosnkiem solą i pieprzem. Warzywa układamy na przemian tworząc torcik.
Elicoidali ze szpinakiem i ślimakami
Składniki:
makaron elicoidali,
szpinak,
ślimaki,
śmietana UHT 18%,
czosnek,
cebula,
białe wino,
sól,
pieprz,
oliwa.
Przepis:
Na oliwie przesmażamy czosnek wraz z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodajemy ślimaki podlewamy białym winem. Po odparowaniu dodajemy liście szpinaku. Do całości dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym makaronem elicoidali.
Zupa krewetkowa z udon i wakame
Składniki:
krewetki 16/20,
makaron udon,
wakame,
liście kaffir,
trawa cytrynowa,
limonka,
chili,
sos sojowy jasny,
czosnek,
cebula,
kolendra,
surimi,
sezam,
sól,
oliwa,
wino śliwkowe.
Przepis:
Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendrą i prażonym sezamem.
Pozdrawiamy gorąco naszych czytelników i życzymy SMACZNEGO 🙂