Dariusz Zahorański o Kongresie WACS-y w Chile
Opublikowano: 05-02-2010

Koleżanki i Koledzy.
Dziękuję kolegom z FKSK i Romanowi Tauberowi z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomi z Poznania za wsparcie i miłą atmosferę w Santiago, gdzie byliśmy widoczni jako jedna grupa i jedna organizacja z Polski.
Na Kongres do Santiago de Chile przyjechali przedstawiciele 53 krajów mogących brać udział w głosowaniu. Łącznie z osobami towarzyszącymi, młodymi kucharzami i pozostałymi delegatami tworzyli oni grupę ponad 300 osób. Około 200 dodatkowych osób stanowili członkowie z chilijskiej organizacji ACHIGA, która reprezentuje restauratorów i szefów kuchni.
Pobyt w Santiago rozpoczął się rejestracją w CasaPiedra Convention Center w biznesowej dzielnicy Santiago i koktajlem powitalnym w Hotelu Sheraton, gdzie mieszkała większość delegatów. Ja niestety lub stety mieszkałem w „moim” Radissonie.
Podczas koktajlu została zaprezentowana kuchnia chilijska ze wszystkimi jej skarbami i atrybutami. W swoich powitalnych przemówieniach: Prezydent ACHIGA pan Fernando de la Fuente Espina i Generalny Manager tej organizacji Jacqueline Rodriguez Echevarria otworzyli oficjalnie Kongres i życzyli uczestnikom owocnych obrad i wymiany doświadczeń podczas spotkań w kuluarach.
Tego dnia organizatorzy zorganizowali CityTour po Santiago pokazując zabytki, kulturę i różnorodność społeczeństwa, jakie żyje w tym mieście.
Pierwszego dnia 25.01, w centrum kongresowym zostały wprowadzone flagi państw członkowskich, przemawiała Minister Rolnictwa Chile. Odbyło się głosowanie nad przyjęciem nowych członków, zmianami w statucie i regulaminie. Odczytano raporty dyrektorów regionalnych, skarbnika, prezydentów i vice prezydentów, a także raport audytu.
Kolacja została zorganizowana w pięknie położonym na szczycie wzniesienia, w centrum Santiago, pałacu Castillo Hildalgo. W kolacji uczestniczyła Prezydent Chile.
Następnego dnia obrady toczyły się nad lepszym wykorzystaniem jedzenia i wszelkich produktów używanych w gastronomii, odbyły sie prezentacje chilijskich produktów, produktów Halaal i win.
Przeczytane zostały kolejne raporty, które zostały następnie zreferowane i omówione.
Ja w tym czasie wybrałem się na wycieczkę nad Pacyfik do miejscowości Isla Negra, w której znajduje się dom Pabla Nerudy, chilijskiego pisarza – noblisty. Po drodze zwiedzaliśmy gaje oliwne, sady z awokado i innymi owocami, a także winnice.
Wieczorem udaliśmy się do Winnicy Concha Y Toro, gdzie podczas koktajlu zostały zaprezentowane zwyczaje, muzyka i tradycyjne stroje chilijske.
W dniu 27.01, jak każdego poprzedniego dnia, obrady rozpoczęły się o godzinie 8:00, w tym dniu swoją prezentację miała Korea, która będzie gościć członków WACS-y na kongresie w 2012 roku.
Podziwialiśmy także zmagania pomiędzy Turcją a Norwegią w celu jak najlepszego zaprezentowania się przed głosowaniem nad tym kto będzie organizatorem następnego kongresu po roku 2012.
Jak w dniu poprzednim „urwałem” się z części Kongresu, aby móc zrobić jak najwięcej materiałów dla WAS i pojechałem nad Cannyon i do Santa Rita Winery. W tejże winiarni znajdują się najlepiej zachowane eksponaty z epoki pre-hiszpańskiej jak i Konkwisty. Z ciekawostek: jedynym ludem, który nie został nigdy podbity przez Hiszpanów było rdzenne plemię z terenów Chile, które nazywa się Mapuche.
Po powrocie do hotelu z programu wynikało, że wieczór jest do własnej dyspozycji, więc udałem sią na targ rybny, na którym roiło się od nieznanych mi gatunków ryb i skorupiaków ale także od much i „dziwnych” zapachów.
Dzień 28.01 był ostatnim dniem kongresu, podczas obrad głosowaliśmy nad wyborem gospodarza w roku 2014, a została nim Norwegia. Był czas na wolne wnioski i pytania, następne prezentacje produktów i wymiana doświadczeń, zawieranie kontaktów, do czego niezmiernie ważna jest znajomość jezyków.
O godzinie 12.30 nastąpiło oficjalne zamknięcie kongresu, a na lunch zaprosili nas Koreańczycy, abyśmy mogli poznać smaki i tradycje kulinarne Korei zanim jeszcze udamy się w 2012 roku na kongres do tego kraju.
Tradycyjnie wieczorem odbyła się Gala Dinner, gdzie podczas koktajlu Panu Bilowi Galagherowi został wręczony tytuł Doktora Honoris Causa przez Romana Dawida Taubera i studentki z WSHiG z Poznania, ogłoszono wynik konkursu Junior Chef Challenge, a także Global Chef Challenge.
Myślę że godnie zaprezentowałem naszą organizację, nawiązałem szereg kontaktów, koledzy z FKSK starali się podkreślać, że jesteśmy jedną grupą mimo że reprezentujemy oddzielne ugrupowania i dużo czasu upłynie zanim będziemy tak widoczni jak Rosjanie, Rumuni, Czesi czy Ukraińcy. A to daje dużo do myślenia i zastanowienia czemu tak jest.
Zahorański Dariusz
Prezes OSSKiC
Executive Chef
Radisson Blu
************************************************************************************************************
Dear Friends,
Before I start the description of my stay in Chile on WACS Congress, in first words I would like to thank everybody thanks to whom this trip was possible.
I especially thank the members of OSSKiC for prompt payments of the fees, sponsors and OSSKiC partners as well as other persons who contributed to this trip.
I would like to thank friends from FKSK and Roman Tauber from the Academy of Hotel Management and Catering Industry In Poznań for support and nice atmosphere in Santiago, where we formed one group and one organization from Poland.
The Congress in Santiago de Chile was attended by representatives from 53 countries that could take part In the voting. Together with accompanying persons, young chefs and other delegates they formed a group of over 300 people. An additional 200 persons constituted the members of the Chilean organization ACHIGA, which represents restaurateurs and executive chefs.
The stay in Santiago began with the registration at CasaPiedra Convention Center in the business part of Santiago and with a welcome drink in Sheraton Hotel, in which most of the delegates were accommodated. Unfortunately or fortunately I stayed in “my” Radisson. The Chilean cuisine with all its treasures and characteristic features was presented at the cocktail party.
In their welcome speeches: President of ACHIGA Mr Fernando de la Fuente Espina and the General Manager of this organization Jacqueline Rodriguez Echevarria officially opened the Congress and wished all participants a fruitful session and the exchange of experiences during unofficial meetings.
On this day the organizers prepared a City Tour around Santiago that showed the monuments, culture and diversity of the society that lives in this city. On the first day (25th of January), in the conference centre, the flags of member states were hung and the Minister of Chilean Agriculture provided a speech. There was a vote on the admission of new members, changes in the statute and rules and regulations. Reports of regional directors, the treasurer, presidents and vice presidents were read, as well as the audit report.
The dinner was organized in the castle Castillo Hidalgo – beautifully situated on the top of a hill in the centre of Santiago. The President of Chile was present at the dinner.
On the next day the discussed issues concerned the better usage of food and all products used in gastronomy. There were presentations of Chilean products, Halaal products and wines. Next reports were read and they were later summarized and discussed.
I took this time to go on a trip to Isla Negrato see the house of Pablo Neruda, the Chilean writer – Noble Prize winner. On the way we visited olive groves, avocado orchards and vineyards. In the evening we went to the winery Concha Y Toro.During a cocktail party there, we could admire customs, music and traditional Chilean costumes. On the 27th of January, like on previous days, the session started at 8 a.m. That day its presentation had Korea, which will be hosting WACS members at the Congress in 2012.
We were also witnessing the struggle between Turkey and Norway for the best presentation before the vote on the host of the next Congress in 2012.
As the day before I „bunked off” the part of the Congress in order to make as much material as possible for YOU and I went to Cannyon and to Santa Rita Winery. This winery is famous for the best preserved exhibits from the pre-Spanish times as well as from the Spanish conquest of America.
An interesting fact: the only people that was not conquested by Spaniards was the indigenous tribe from the Chilean land, which is called Mapuche.
After returning to the hotel on the program was a free evening to spend at our own disposal. That is why I went to a fish market, which was full of unknown to me kinds of fish and crustacea as well as flies and “strange” smells.
The 28th of January was the last day of the Congress. During the session we voted on the choice of the host in 2014 and the winner was Norway. There was time for conclusions and questions, next presentations of products and exchange of experience, making new contacts in which the knowledge of foreign languages is very important.
At 12.30 the Congress was officially closed. We were invited to lunch by Koreans so that we could get to know tastes and culinary traditions of Korea, before we go in 2012 to the Congress in this country.
Traditionally Gala Dinner took place in the evening. During the cocktail party Mr Bill Galagher was awarded the Doctor Honoris Causa title by Roman Dawid Tauber and students of the Academy of Hotel Management and Catering Industry in Poznań. The result of the Junior Chef Challenge and Global Chef Challenge contests were announced.
I think that I have duly represented our organization, I established several contacts. Friends from FKSK tried to underline that we are one group, although we represent separate groupings and it will take long time before we will be so visible as Russia, Rumania, the Czech Republic or Ukraine. And this gives a lot food for thought.
Zahorański Dariusz
The President of OSSKiC
Executive Chef
Radisson Blu