?Kucharz- fantastyczny zawód?
Opublikowano: 11-02-2010


Pod takim mottem odbyły się warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszcz. Warsztaty przeprowadzili Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni Hoteu Królewskiego oraz Krzysztof Wierzba, prezes Polskiej Grupy Carvingowej.
Tematem spotkania były:
– zasady bezpieczeństwa i higieny podczas praktyk zawodowych,
-obsługa pieców konwekcyjnych- parowych, blenderów oraz innych urządzeń stosowanych w gastronomii,
– rzeźbienie w owocach i warzywach, carving,
– charakterystyka i tworzenie karty menu,
– wspólne gotowanie i pieczenie wraz z uczniami z degustacją.
Prowadzący przybliżyli uczniom temat pracy kucharza, zachęcając ich do tego fantastycznego zawodu. Podkreślili jednak, że wybór tego zawodu nie może być przypadkowy. Dobry kucharz to ten, dla którego gotowanie to pasja i miłość. Inaczej, po pierwsze- nie będzie z niego dobrego kucharza, po drugie- nigdy nie będzie odczuwał satysfakcji z wykonywanej pracy a przecież praca w kuchni to prawie ½ kucharskiego życia. Na koniec wywiązała się dyskusja, mistrzowie byli zasypywani pytaniami.
Warsztaty cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Uczniowie byli zachwyceni profesjonalnymi pokazami oraz sposobem przekazywania wiedzy przez naszych mistrzów. Zdecydowanie pogłębili swoją wiedzę, która zaprocentuje w ich przyszłości zawodowej. Udział wzięły trzy klasy I i II oraz sześciu nauczycieli. Była to pierwsza edycja spotkań kulinarnych w tej szkole, następna już wkrótce.
Organizatorzy:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszcz,
Euro-Toques Polska,
Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski.
Warsztaty miały charakter charytatywny.
Materiały:
Wojciech Harapkiewicz
Opracowała:
Marzenna Konkolewska
Public Relation
Euro-Toques Polska