Afrodyzjaki Theo Vafidisa cz.2

Opublikowano: 19-02-2010

theowkuchni.jpg

Łódeczki pełne afrodyzjaku


•    Ziemniaki duże jednakowej wielkości 4szt

•    Ser Feta 150g

•    Jogurt grecki  50g

•    Oliwa z oliwek Extra Virgin 2 łyżki

•    Pepperoni Macedońskie w zalewie 4szt

•    Oliwki Kalamata bez pestki 8szt

•    Kalmary całe 2szt

•    Oliwa z oliwek Pomace do smażenia

•    Mąka do panierowania

•    Słodka papryka 1 łyżeczka

•    Pesto 1 łyżka

•    Cytryna 1szt

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, kroimy je wzdłuż na polówki i za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ do miseczki pozostawiając warstwę ok. 1cm wraz ze skórką.

Dodajemy rozdrobnioną Fetę, jogurt, oliwę Extra Virgin, drobno pokrojone Pepperoni Macedońskie, Pesto i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy ziemniakowe łódeczki. Na oliwie Pomace smażymy kalmary pokrojone w pierścienie i obtoczone w mące z dodatkiem papryki. Obsączone na papierowym ręczniku kalmary układamy na ziemniakach, dekorujemy plasterkami cytryny i oliwkami. Podajemy na ciepło.



Krewetki na buraczkowych wieżyczkach
garides_3.jpg

•    Małe buraczki 5szt

•    Ser Manouri 300g

•    Oliwa z oliwek Extra Virgin 2 łyżki

•    Otarta skórka z 1 pomarańczy

•    Otarta skórka z 1 cytryny

•    Seler liściasty

•    Orzechy włoskie prażone 50g

•    Krewetki 16/20 surowe 200g

•    Czosnek posiekany 1 łyżeczka

•    Rozmaryn 1 łyżeczka

•    Oliwa z oliwek Pomace do smażenia

•    Sól, pieprz do smaku

•    Krem Balsamino

buraki_499.jpgOczyszczone i pokrojone w cienkie talarki buraczki blanszujemy w osolonej wodzie, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Mieszamy w miseczce na kremową, jednolitą masę ser Manouri, oliwę Extra Virgin, skórkę z pomarańczy i cytryny, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na półmisku układamy w niewielkiej odległości buraczki, za pomocą szprycki nakładamy niewielką ilość masy serowej, przykrywamy buraczkami i powtarzamy czynność z masą serową. Półmisek wstawiamy do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę Pomace wraz z czosnkiem i rozmarynem, wrzucamy obrane krewetki i delikatnie solimy. Smażymy przez chwilę i układamy na naszych wieżyczkach po 1szt. dekorujemy listkami selera naciowego, orzechami i skrapiamy kremem balsamicznym.

Sałatka owocowa z ambrozją miodowo-szafranową

mlon_salata.jpg

Sos miodowy:

•    Dojrzały banan 1szt

•    Sok z 0,5 cytryny

•    Woda 150ml

•    Miód 100g

•    Szafranowa herbatka z przyprawami 2szt

•    Pistacje prażone 2 łyżki

Obranego banana kroimy w krążki i polewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnuszku podgrzewamy wszystkie składniki, dodajemy banana i gotujemy przez 5min. po przestudzeniu miksujemy na jednolitą masę i przecieramy przez sitko.

Sałatka owocowa:

peponi.jpg

•    Melon świeży 1szt

•    Awokado 1szt

•    Winogrona ciemne 10szt

•    Ananas w syropie 4 plastry

•    Gruszka 1szt

big-melon-bowl-400-6.jpgMelon kroimy na połówki, usuwamy nasiona i wybieramy miąższ małą łyżeczką. Ananasa, gruszkę i awokado kroimy w kostkę, winogrona na połówki (można usunąć pesteczki) i wymieszane przekładamy do melonowych miseczek. Polewamy sałatkę bananową ambrozją i posypujemy pistacjami.