Afrodyzjaki Theo Vafidisa cz.2
Opublikowano: 19-02-2010

Łódeczki pełne afrodyzjaku
• Ziemniaki duże jednakowej wielkości 4szt
• Ser Feta 150g
• Jogurt grecki 50g
• Oliwa z oliwek Extra Virgin 2 łyżki
• Pepperoni Macedońskie w zalewie 4szt
• Oliwki Kalamata bez pestki 8szt
• Kalmary całe 2szt
• Oliwa z oliwek Pomace do smażenia
• Mąka do panierowania
• Słodka papryka 1 łyżeczka
• Pesto 1 łyżka
• Cytryna 1szt
Dodajemy rozdrobnioną Fetę, jogurt, oliwę Extra Virgin, drobno pokrojone Pepperoni Macedońskie, Pesto i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wypełniamy ziemniakowe łódeczki. Na oliwie Pomace smażymy kalmary pokrojone w pierścienie i obtoczone w mące z dodatkiem papryki. Obsączone na papierowym ręczniku kalmary układamy na ziemniakach, dekorujemy plasterkami cytryny i oliwkami. Podajemy na ciepło.
Krewetki na buraczkowych wieżyczkach
• Małe buraczki 5szt
• Ser Manouri 300g
• Oliwa z oliwek Extra Virgin 2 łyżki
• Otarta skórka z 1 pomarańczy
• Otarta skórka z 1 cytryny
• Seler liściasty
• Orzechy włoskie prażone 50g
• Krewetki 16/20 surowe 200g
• Czosnek posiekany 1 łyżeczka
• Rozmaryn 1 łyżeczka
• Oliwa z oliwek Pomace do smażenia
• Sól, pieprz do smaku
• Krem Balsamino

Na patelni rozgrzewamy oliwę Pomace wraz z czosnkiem i rozmarynem, wrzucamy obrane krewetki i delikatnie solimy. Smażymy przez chwilę i układamy na naszych wieżyczkach po 1szt. dekorujemy listkami selera naciowego, orzechami i skrapiamy kremem balsamicznym.
Sałatka owocowa z ambrozją miodowo-szafranową
Sos miodowy:
• Dojrzały banan 1szt
• Sok z 0,5 cytryny
• Woda 150ml
• Miód 100g
• Szafranowa herbatka z przyprawami 2szt
• Pistacje prażone 2 łyżki
Sałatka owocowa:
• Melon świeży 1szt
• Awokado 1szt
• Winogrona ciemne 10szt
• Ananas w syropie 4 plastry
• Gruszka 1szt
Melon kroimy na połówki, usuwamy nasiona i wybieramy miąższ małą łyżeczką. Ananasa, gruszkę i awokado kroimy w kostkę, winogrona na połówki (można usunąć pesteczki) i wymieszane przekładamy do melonowych miseczek. Polewamy sałatkę bananową ambrozją i posypujemy pistacjami.