Afrykańskie klimaty w środku zimy?
Opublikowano: 18-02-2010

W ostatni weekend karnawału a zarazem Dzień Świętego Walentego Hotel Galop w Zielonce przeniósł się do Republiki Południowej Afryki. Choć za każdym razem Kulinarne Podróże z Karolem Okrasą spotykają się z ogromnym zainteresowaniem tym razem pobiły absolutny rekord.
Po krótkim wstępie i odsłuchaniu hymnu RPA na scenie pojawił się Karol Okrasa, który za specjalistę smaków afrykańskich wybrał oczywiście Josepha Seeletso, znanego z licznych programów telewizyjnych, poświęconych nie tylko tematyce kulinarnej.
Zanim mistrzowie kuchni przeszli do pierwszego dania Joseph podzielił się oczywiście ciekawymi spostrzeżeniami odnośnie afrykańskich potraw oraz trunków. Szczególnie polecił likier amurala – naturalny likier kremowy, produkowany z owoców dziko rosnących drzew maruli, nazywanych przez tubylców drzewem słoniowym, koniecznie z dodatkiem owoców cytrusowych.
Tymczasem Karol rozpoczął przygotowywanie pierwszej potrawy dnia: Butternut– kremowej zupy z dyni z pastą peppadew, zachęcając tradycyjnie do akcentowania potraw własnymi autorskim dodatkami. W tym przypadku zupę należało zatem „okrasić”.
Przyszedł czas na pierwszy występ wieczoru. Na scenie pojawił się afrykański zespół Jumbo Africa, który jako jedyny w Polsce złożony jest wyłącznie z czarnoskórych muzyków. „Temperatura” z pewnością dorównała tym, które obecnie panują na kontynencie afrykańskim.
Ponieważ już wkrótce w RPA zagości największa impreza piłkarska na świecie – Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej, nie mogło zabraknąć także futbolowych akcentów.
Niewiarygodnym opanowaniem piłki i trickami a`la Ronaldinho zachwycił Gości Krzysztof Golonka – półfinalista programu „Mam Talent”.
Już wkrótce na Portalu Newsgastro pojawi się wywiad jaki przeprowadziliśmy z niesamowitym piłkarskim talentem.
Wyjątkowe emocje nieuchronnie obudziły apetyt na główne danie wieczoru Karola Okrasy – Breyani z kurczaka, podane w aromatycznej marynacie z ryżem curry.
Ale to nie wszystko co zafundowano Gościom, oprócz atrakcji smakowych i wizualny rozlosowano także liczne nagrody , a wśród nich piłkę z podpisem, być może przyszłej gwiazdy polskiego futbolu – Krzysztofa Golonki.
Przy kolejnym wyjściu zespołu Jumbo Africa, Goście nie zdołali „wysiedzieć” na swoich miejscach i oddali się w wir gorącego tańca.
Mieli nawet okazję podpatrzeć styl taneczny najmłodszych członków zespołu.
Serdecznie zapraszamy na kolejną Podróż Kulinarną z Karolem Okrasą.
Aby uchylić rąbka tajemnicy zdradzimy, że podróż będzie równie daleka a jej celem będzie kontynent azjatycki.
O wszystkim dowiecie się wkrótce na naszym portalu Newsgastro.pl