Rusza projekt ?Zdrowa Szkoła?
Opublikowano: 21-02-2010

Rusza projekt „Zdrowa Szkoła” realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni
Szkolenia prowadzone będą przez znanych z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę
i Grzegorza Łapanowskiego, czyli doświadczonego mistrza kulinarnego oraz zdolnego, ambitnego przedstawiciela młodego pokolenia kucharzy. To duet, który doskonale zaprezentuje aspekty zdrowotne, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz wagę stosowania wysokiej jakości produktów regionalnych w codziennej diecie i gastronomii.
Robert Sowa, jako wieloletni ambasador ryb i owoców morza z Norwegii, przedstawi wszystkie zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski – aktywny popularyzator zdrowego stylu życia oraz produktów regionalnych, opowie o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w kontekście zrównoważonego rozwoju, a także o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.
Uczniowie dowiedzą się również o najnowszych trendach w gastronomii i technikach kulinarnych z uwzględnieniem rosnącej świadomości klientów na temat odżywiania i pochodzenia produktów.
Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowie o roli konkursów na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowie, jak należy się przygotowywać, aby je wygrywać.
W części praktycznej szefowie kuchni zaprezentują nowoczesne metody przygotowania posiłków, tak aby nie tracić ich walorów odżywczych i smakowych. Na przykładzie dań z łososia norweskiego omówione zostaną techniki, które pozwalają norweskim kucharzom wygrywać największe konkursy kulinarne na świecie. Dania komponowane będą z łososia norweskiego w połączeniu z tradycyjnymi polskimi produktami regionalnymi.
„Od wielu lat propaguję norweskie ryby i owoce morza ze względu na ich wartości odżywcze oraz możliwości przygotowania. Łosoś norweski to ryba ciesząca się niesłabnącą popularnością wśród szefów kuchni oraz temat wielu konkursów kulinarnych. – mówi Robert Sowa – Podczas spotkań z młodzieżą pragniemy podzielić się naszą wiedzą na temat przygotowania ryb i owoców morza z Norwegii oraz doświadczeniem w łączeniu ich z produktami lokalnymi, tak aby uczniowie zaczynając pracę już znali techniki, które pozwolą im na większą kreatywność a co za tym idzie – na lepszą pozycję zawodową, czego życzymy z całego serca”.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Harmonogram
• 22.02.br – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, ul. Kamienna 86
• 25.02.br – Zespół Szkół Mechanicznych im. Krzywoustego w Kołobrzegu, ul. Piastowska 5
• 01.03.br – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, ul. Knyszyńska 12
• 04.03.br – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr Sucharskiego w Krakowie, os. Złota Jesień 16
• 05.03.br – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, ul. Żołnierska 49
• 08.03.br – Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, ul. Wyspiańskiego 5
• 11.03.br – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach, ul. Roździeńska 25
• 15.03.br – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, Al. Legionów 7
• 16.03.br – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8
• 18.03.br – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Władysława Reymonta w Wiśle, ul. Reymonta 2
Ekipa realizująca projekt:
Robert Sowa – członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych (m.in. Konkurs Bocuse d’Or w Lyonie w roku 1995 oraz w Montpellier w roku 1998).
Laureat najbardziej prestiżowej nagrody “Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka za „Esencję smaku”, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert uhonorowany został tytułem „Gentleman Roku” nadawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 roku otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu oraz tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce.
Znany jako propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz jako główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem”, „Koncertowe Lato – muzyka najlepsza pod słońcem” oraz Przebojowe Lato 2007, 2008, 2009.
Kreator smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku. Telewidzom znany jest z niedzielnego kącika Dzień Dobry TVN.
W 2009 roku wybrany twórcą nowoczesnego, prestiżowego menu dla LOT-u w klasie Business.
Więcej informacji na www.sowarobert.pl
Grzegorz Łapanowski – kulinarny patriota i sympatyk orientalnych smaków w jednym. Adept nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. W życiu zajmuje się głównie jedzeniem. Dusi i pasteryzuje bez względu na porę i okoliczności. Pracował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera. Ma hopla na punkcie zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Jest działaczem Slow Foodu, EFTE oraz Koalicji na rzecz Polski Wolnej od GMO. Był wolontariuszem Banku Żywności, prowadzi zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży, koordynował powstawanie książki kucharskiej EFTE Cook Book. Uwielbia jazdę na rolkach i targi warzywne o wschodzie słońca. Grzegorza można zobaczyć w programie Dzień Dobry TVN. Jako jeden z kucharzy tego programu, zaistniał również w wydanej niedawno książce „Smaki Dzień Dobry TVN”.
Od niedawna Grzesiek "Łapa" Łapanowski prowadzi program „Ł’apetyt” emitowany w KUCHNI.TV i ma bardzo ambitny cel, jakim jest edukacja kulinarna. Chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego.
Konrad Birek – zamiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec – Stefan Birek – szef kuchni warszawskiego hotelu Lord. Konrad ukończył warszawskie Technikum Gastronomiczne na ul. Poznańskiej oraz Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Praktyki zawodowe odbył w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, z którym na kilka kolejnych lat związał swoją karierę zawodową. Startował w wielu konkursach kulinarnych wygrywając niektóre z nich, m.in. Konkurs Polish Prestige Hotels o tytuł Profesjonalisty Roku, Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb „Sielawa Blues”.
Pracował również na brytyjskiej wyspie Jersey, jako chef de partie w restauracji śródziemnomorskiej i zastępca szefa kuchni w hotelu sieci Best Western.
Po powrocie czyli od września 2006 do września 2009r pracował na stanowisku Chef de Partie w hotelu Jan III Sobieski.
Aktualnie uczestniczy w szkoleniach i pokazach kulinarnych prowadzonych we współpracy z Robertem Sową i Krzysztofem Baranowskim. Można go również zobaczyć w programach telewizyjnych TVP 1, TVP 2 i Superstacji. Zajmuje się również komponowaniem dań, zdjęć na ich podstawie oraz doradztwem kulinarnym dla Ambasadorów Norwegii i Holandii. Od grudnia 2008 roku jest członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Krzysztof Baranowski – doradca kulinarny i wieloletni współpracownik Roberta Sowy, uczestniczący w niemal wszystkich realizowanych przez niego projektach. Niezastąpiony w kwestii logistyki, zaopatrzenia i transportu.