Ministerstwo Rolnictwa wspiera V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Opublikowano: 22-02-2010

ministrol.gif

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki objął honorowy patronat nad V Mistrzostwami Polski w Podawaniu Baraniny- Ustroń 2010.

Ma on nadzieje, że organizowane święto będzie doskonałą okazją do zintegrowania środowiska we wspólnym działaniu na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, a także do wzrostu konsumpcji tych gatunków mięsa w Polsce. 

 

gorale.gif

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu od pięciu lat organizuje Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń, polegające na przygotowaniu i serwowaniu dań z wykorzystaniem mięsa baraniego i jagnięcego przez startujące w Mistrzostwach drużyny.

osskic.gif  

Mistrzostwa są  wpisane na stałe w kalendarz imprez na Śląsku Cieszyńskim, są też jedną z najważniejszych imprez współorganizatora Mistrzostw – Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

 

V  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny – Ustroń  2010  znalazły  się  wśród konkursów  kulinarnych  dających  nominację  do  X-tej  edycji  Kulinarnego  Pucharu  Polski – najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w Polsce.

 zdj1.gif

Przez cały rok przeprowadzana jest przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim szeroko zakrojona akcja propagandowo-agitacyjna na rzecz ochrony i ratowania unikalnej przyrody Śląska Cieszyńskiego. Batalia o zachowanie w niezmienionej formie połonin i pastwisk górskich, a co za tym idzie odtworzenie i ratowanie owczarstwa  w polskich górach Beskidu Śląskiego i Beskidu Śląsko-Morawskiego. W/w akcja nasila się podczas trwania Mistrzostw – BARANINA Ustroń STRONG. W dniu 26 czerwca 2008 roku jagnięcina została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne”.

zdj2.gif

Mistrzostwa – BARANINA Ustroń – propaguje na rynku gastronomicznym polską baraninę i jagnięcinę. Na Mistrzostwa przyjeżdżają ekipy kucharskie z renomowanych polskich hoteli i restauracji, jak również ekipy kucharzy zagranicznych.

Mistrzostwa mają między innymi na celu poprawienie prestiżu polskiego mięsa baraniego i jagnięciny, poprzez przygotowywanie na oczach publiczności – przez startujących kucharzy – dań z wykorzystaniem wybranych elementów mięsa baraniego i/lub jagnięcego.

zdj3.gif 

Dania konkursowe oceniane są przez szefów kuchni z najlepszych polskich restauracji, którzy są członkami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Przy organizowaniu Mistrzostw – BARANINA Ustroń korzystamy z pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego, jak również wielu innych stowarzyszeń oraz z doradców krajowych i zagranicznych, którzy widzą sens w naszych społecznym działaniu. Impreza ta cieszy się uznaniem miejscowych społeczności góralskich, władz lokalnych i samorządowych, ma również charakter medialny.

 zdj4.gif

Nieodłączną częścią Mistrzostw jest propagowanie wybitnych osobowości ze Śląska Cieszyńskiego, ale nie tylko, również z innych części Karpat w tym spoza naszego kraju. Zrzeszamy ludzi, których wiedza i talent poszerza naszą szeroko pojętą wiedzę o górach i góralszczyźnie.

 zdj5.gif

Na Mistrzostwach – BARANINA Ustroń promujemy przede wszystkim polskich producentów mięsa baraniego i jagnięcego, ale też rzemieślników, muzyków, muzealników i plastyków.

Ważnymi elementem Mistrzostw, wzbudzającym duże zainteresowanie widzów są pokazy:  np. wyrabianie sera owczego oraz strzyżenie owiec ręcznie i mechanicznie.

zdj6.gif 

Impreza, którą współorganizuje Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni stawia sobie za cel :

– batalię na rzecz ochrony i ratowania unikalnej przyrody Śląska Cieszyńskiego

– propagowanie wiedzy o gatunkach endemicznych i reliktowych występujących na Śląsku Cieszyńskim

– propagowanie przyrodniczych wartości polsko-czeskiego pogranicza jako wspólne dziedzictwo obojga narodów

– batalia na rzecz ekologii i ochrony mikroklimatu terenów Śląska Cieszyńskiego

– prowadzenie wśród młodzieży akcji uświadamiającej o biodegradacji środowiska górskiego

– odtworzenie i ratowanie owczarstwa  w polskich górach Beskidu Śląskiego i Beskidu Śląsko-Morawskiego

– promocję i prezentację potraw z polskiej baraniny i jagnięciny

– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny

– propagowanie, wspieranie i wdrażanie nowych trendów kulinarnych

– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny

 

W imieniu organizatorów

rzecznik  prasowy

Piotr  Szczygielskiszczygielski.piotr@interia.pl