Łosoś z placuszkami z cukinii

Opublikowano: 03-03-2010

osos__placuszkamizcukinii.jpg

Składniki:

Na 1 porcję:

– 150 g fileta z łososia norweskiego Limito

– 60 g szynki szwarcwaldzkiej

– 30 g bakłażana

– 40 g białych szparagów

– 30 g sosu słodko–pikantnego

– 40 g cukinii

– 30 g ziemniaków

– pół jajka

– majeranek, oregano

– sól, pieprz

– 2 paluszki grissini     

Marynata:

Składniki na 1 kg ryby:

– 50 ml oliwy cytrynowej

– 50 ml oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym

– 30 ml likieru Pernod lub Ricard

– 35 g przyprawy Primerba ogrodowa

– 0,5 g świeżej kolendry



Sposób przygotowania


Oliwy i likier dokładnie wymieszać. Doprawić gotową przyprawą primerba ogrodowa oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, dodać oliwy z oliwek.

Sposób przyrządzenia:

Filet z łososia Limito zamarynować w marynacie sporządzonej według przepisu podanego powyżej. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przygotować ciasto na placki. Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przyprawić do smaku majerankiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oregano. Jednocześnie smażyć placki, grillować łososia oraz pokrojonego na plastry bakłażana i białe szparagi. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na cienkie plastry i również grillować. Całość podawać z sosem słodko – pikantnym i paluszkami grissini.

Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".