Kalmary z grilla z sałatką
Opublikowano: 03-03-2010
Składniki:
Na 1 porcję:
– 80 g kalmarów Limito
– 20 g sardeli (anchois)
– 15 g rukoli
– 30 g maślaków marynowanych w occie winogronowym
– pieprz czerwony
– 10 g oliwy truflowej
Marynata:
Składniki na 1 kg ryby:
– 60 g marynaty Premium do ryb
– 20 g tartej skórki z cytryny
– 0,5 g świeżego koperku
– 0,01 g kolendry mielonej
Sposób przygotowania:
Gotową marynatę Premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać w miseczce i odstawić na 15 minut. Marynatą posmarować kalmary Limito i włożyć je na pół godziny do lodówki. Następnie ułożyć na natłuszczonym grillu lub na tackach grillowych i piec. Grillowane kalmary Limito podawać z sałatką przygotowaną z anchois, Rukoli i maślaków marynowanych w occie winogronowym. Przed podaniem potrawę skropić oliwą truflową.
Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".