Duet ryb: łosoś i sola
Opublikowano: 03-03-2010
Składniki:
Na 1 porcję:
– 60 g fileta z łososia Limito
– 60 g fileta z soli
– sól, pieprz
– 10 g jabłek
– 10 g nektarynek
– 10 g brzoskwiń
– 50 ml wódki pieprzówki
– 40 g cytryny
Ciasto cygaretkowe:
– 50 g masła
– 50 g cukru pudru
– białko z 2 jajek
– 50 g mąki
Dekoracja:
– czerwone i białe porzeczki
Marynata:
– 2 g dymu wędzarniczego
– 50 ml żubrówki
– 30 g limonki
– 5 g koperku
– 30 g syropu klonowego
– 15 g marynowanych płatków imbiru
Sposób przyrządzenia:
Filety ryb zamarynować w marynacie do ryb sporządzonej według przepisu zamieszczonego powyżej i umieścić w wędzarni na około 10 minut (temperatura w wędzarni powinna wynosi 200?C).
Jabłka, brzoskwinie i nektarynki pokroić na cząstki, następnie zamarynować w soku z cytryny wymieszanym z brązowym cukrem i wódką pieprzówką. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce, potem grillować. Zrobić ciasto cygaretkowe: połączyć wszystkie składniki, posypać sezamem i wypiekać w różnych formach na pergaminie lub macie silipatowej.
Grillowane owoce podawać z wędzonymi rybami, dekorować tiulem z ciasta cygaretkowego i porzeczkami.
Jabłka, brzoskwinie i nektarynki pokroić na cząstki, następnie zamarynować w soku z cytryny wymieszanym z brązowym cukrem i wódką pieprzówką. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce, potem grillować. Zrobić ciasto cygaretkowe: połączyć wszystkie składniki, posypać sezamem i wypiekać w różnych formach na pergaminie lub macie silipatowej.
Grillowane owoce podawać z wędzonymi rybami, dekorować tiulem z ciasta cygaretkowego i porzeczkami.
Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".