Małżonki Ambasadorów przyrządzały dorsza w panierce z kaszy z buraczkami i marchewką w sosie miodowo-winnym
Opublikowano: 10-03-2010


Mistrz kuchni Karol Okrasa, warszawska restauracja Belvedere, Protokół Dyplomatyczny MSZ, Stowarzyszenie Polska Wódka – Polish Vodka Association (PVA), firmy – Philipiak Polska, Tedmar i Bracia Urbanek oraz Agencja Allegro są organizatorami drugiego cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla małżonek Ambasadorów akredytowanych w Warszawie. Drugie spotkanie cyklu pod nazwą „Akademia polskiej kuchni i wódki dla zagranicznych dyplomatów w ramach Kulinarnych podróży z Okrasą” miało miejsce 8 marca br. w restauracji Belvedere, w Warszawie.
Podczas pięciu spotkań małżonki Ambasadorów i sami Ambasadorowie poznają historię i tradycję polskiego biesiadowania, zgłębiają tajniki przygotowywania narodowych dań, podawanych z polską wódką. W programie spotkań przedstawiana jest bowiem historia oraz sposoby serwowania tego typowo polskiego, słynnego na całym świecie alkoholu. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyskuje grono swoich wpływowych przedstawicieli dyplomatycznych na całym świecie.
Kolejne dwa spotkania odbędą się w dniach 29 marca oraz 26 kwietnia w restauracji Belvedere.
W maju, na zakończenie cyklu spotkań, zorganizowana zostanie typowo polska biesiada w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnikom Akademii zostaną uroczyście wręczone certyfikaty.
Patroni medialni: Stowarzyszenie Polskich Mediów, Poradnik Restauratora, Portal Gastronomiczno –
Informacyjny NewsGastro.pl, magazyn Party (Edipresse Polska) oraz Essence (Endemic Press).