Aromatyzowany w trawie żybrowej comber jagnięcy otoczony chrupką kruszonka z ziół, podany z kremowym rissotto z lesnych grzybów i sosem winno-balsamicznym
Opublikowano: 02-05-2010
Składniki:
-comber jagnięcy
-trawa żubrowa
-olej
-pietruszka
-tymianek
-czerstwy tost przenny
-oliwa z oliwek
-parmezan
-krem balsamiczny
-czerwone wino
-białe wino
-musztarda Dijon
-jałowiec
-zmrożone masło
-szalotka
-grzyby leśne
-bulion
-ryż carnaroli
-sól
-pieprz
Delikatnie musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w kruszonce zrobionej ze zmiksowanej pietruszki,tymianku,tostu, oliwy z oliwek, parmezanu. Wstawiamy mięso do pieca i pieczemy w temperaturze 170 na 9 minut. Z czerwonego wina, jałowca, kremu balsamicznego robimy sos. Kiedy odparuje połowa wkrecamy zimne masło by zagęścić i nadać połysk, przecedzamy.
Do rondelka wlewamy niewielką ilośc oliwy z oliwek, wrzucamy szalotke pokrojoną w kostke, szklimy, dorzucamy ryż, po chwili dolewamy białe wino by ryż je wchłonął nastepnie podlewamy cały czas bulionem,grzyby kroimy w cząstki i dodajemy do rissotta, na koniec dorzucamy masło.
Autor: Łukasz Fulara
Do rondelka wlewamy niewielką ilośc oliwy z oliwek, wrzucamy szalotke pokrojoną w kostke, szklimy, dorzucamy ryż, po chwili dolewamy białe wino by ryż je wchłonął nastepnie podlewamy cały czas bulionem,grzyby kroimy w cząstki i dodajemy do rissotta, na koniec dorzucamy masło.
Autor: Łukasz Fulara