Ciastko cygaretkowo-pomarańczowe z pistacjami i orzechami przekładane kremem maślanym o smaku kawy podany z lodami szafranowymi w towarzystwie wiśni i śliwek o smaku syropu z klonu
Opublikowano: 02-05-2010
Składniki:
-mąka
-masło
-cukier
-cukier puder
-białko
-świeży sok z pomarańczy
-pistacje
-żółtka
-cytryna
-sezam
-orzech włoski
-orzech laskowy
-szafran
-serek mascarpone
-wiśnie
-śliwki
-syrop klonowy
-kawa
Z mąki,masła,białka,cukru pudru i z części soku robimy ciastko cygaretkowe w kształcie prostokąta i posypujemy posiekanymi orzechami. Robimy krem maślano-kawowy ucierając masło do białości z cukrem pudrem, a następnie dolewając powoli niewielką ilość zaparzonej i schłodzonej wcześniej kawy.
Ciastka cygaretkowe przekładamy tak przygotowanym kremem. Do rondelka przelewamy resztę soku z pomarańczy i dosypujemy szafran, czekamy aż zmniejszy objetość, chłodzimy.
W kitchenie ucieramy żółtka z cukrem do białości dorzucamy serek mascarpone i dolewamy schłodzony płyn szafranowy. Całość zamrażamy. Mocno rozgrzewamy rondelek dolewamy syropu klonowego, czekamy aż lekko sie skarmelizuje i dorzucamy wiśnie ze śliwkami, na koniec wyciskamy sok z cytryny.
Ciastka cygaretkowe przekładamy tak przygotowanym kremem. Do rondelka przelewamy resztę soku z pomarańczy i dosypujemy szafran, czekamy aż zmniejszy objetość, chłodzimy.
W kitchenie ucieramy żółtka z cukrem do białości dorzucamy serek mascarpone i dolewamy schłodzony płyn szafranowy. Całość zamrażamy. Mocno rozgrzewamy rondelek dolewamy syropu klonowego, czekamy aż lekko sie skarmelizuje i dorzucamy wiśnie ze śliwkami, na koniec wyciskamy sok z cytryny.
Autor: Łukasz Fulara