GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z GRUSZKAMI I SEREM OSCYPEK PODANE Z EMULSJĄ Z PIETRUSZKI I ORZECHÓW WŁOSKICH

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna013.jpg

Składniki dla 4 osób:

8 x 80 g piersi z kurczaka

4 gruszki

Marynata:

½ szklanki oliwy  z oliwek

1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat

12 plasterków sera oscypek

4 plastry chudego bekonu

2 gałązki rozmarynu

1 pęczek kolorowych sałat

Sos:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

1 łyżeczka chili pieprz cayenne Prymat

1 łyżka miodu

Sok z cytryny do smaku



Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i ser oscypek zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Gruszki, oscypek, kurczaka i bekon grillować z gałązkami rozmarynu przez około 10-15 minut, przekładając na drugą stronę.

Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Przygotował Robert Sowa