SAŁATKA CESARSKA Z PIKANTNĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU
Opublikowano: 19-03-2010
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
1 główka sałaty rzymskiej
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki
4 łyżki płatków parmezanu
1 łyżeczka zgniecionego czosnku
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
Sól, biały pieprz Prymat, sok z cytryny do smaku
Ew. wystudzony bulion do rozrzedzenia sosu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiku), doprawić do smaku i schłodzić. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu. Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiku), doprawić do smaku i schłodzić. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu. Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.
Autor: Robert Sowa