SAŁATKA Z AWOKADO Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna034.jpg

Składniki dla 4 osób:
½ pęczka rukoli
½ główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
Sok z 1 cytryny
1 ogórek
100 g kuleczek sera mozzarella
6 żółtych pomidorów koktajlowych
6 czerwonych pomidorów koktajlowych
½ pęczka świeżej bazylii
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 op. sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat. Doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią. Podawać z chrupiącą bagietką czosnkową.

Autor: Robert Sowa