Sałatka z młodym szpinakiem, bekonem i sosem włoskim z serem peccorino

Opublikowano: 19-03-2010


Autor przepisu:
Robert Sowa

sowa_danie_wiosna037.jpg

Składniki dla 4 osób:
500 g świeżego, opłukanego szpinaku
Kilka plasterków podsmażonego boczku
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki granulowanego czosnku
100 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny mielony
8 pomidorów cherry

Sos:
50 ml sosu włoskiego
1 dokładnie roztarty filet anchois
1 płaska łyżeczka musztardy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka sosu Worcestershire
Sok z ½ cytryny
½ łyżeczki papryki słodkiej
Świeżo mielony czarny pieprz
6 łyżek majonezu
1 łyżka tartego sera Peccorino


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować w celu uzyskania jednolitej masy. Na oliwie podsmażyć kostki pieczywa tostowego, doprawiając je czosnkiem i tymiankiem.
Szpinak ułożyć na talerzach, na nim umieścić chrupiący boczek i delikatnie polać sosem. Podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami cherry.