ZUPA Z SOCZEWICY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI I JOGURTEM NATURALNYM

Opublikowano: 19-03-2010

  sowa_danie_wiosna044.jpg

Składniki dla 4 osób:

100 g pomidorów pelati

200 g soczewicy konserwowej

1 pokrojona w kostkę mała cebula

2 posiekane ząbki czosnku

Oliwa z oliwek do smażenia

5 goździków, cynamon, imbir, chili pieprz cayenne Prymat do smaku 

1 łyżeczka curry Prymat

2 kostki rosołowe Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku

100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego

100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera

Sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

100 g pomidorów concasse



Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.



Autor przepisu: Robert Sowa