GOTOWANA PRĘGA WOŁOWA W JARZYNACH PODANA NA PURÉE SELEROWYM
Opublikowano: 20-05-2010
Składniki dla 4 osób:
1 kg pręgi wołowej
1 pęczek umytej i oczyszczonej włoszczyzny
1 umyty i obrany seler korzenny
Przyprawa warzywna (np. Kucharek) do smaku
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
1 pokrojona w plasterki cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka 3%
2 łyżki masła
Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości.
Seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał). Ziemniaki i seler włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.
Przepis wg Roberta Sowy