Konkurs o tytuł ?Kulinarny Talent 2010? rozstrzygnięty!
Opublikowano: 25-03-2010
II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca.
25 marca, podczas drugiego dnia targów EuroGastro 2010, po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.
Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak (840 punktów), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek.
Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek, który stworzył przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus.
Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski, który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Uczestnicy zostali ocenieni przez Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.
Nagrodę Jury degustacyjnego z rąk Macieja Nowaka przyjął również Rafał Woźniak.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut i 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów. Otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których mieli przygotować 7 porcji uprzednio wykreowanego dania konkursowego..
Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody m.in.:
– Komplety ekskluzywnych naczyń do gotowania marki WELMAX
– Telewizory LCD 22” ufundowane przez firmę PRYMAT
– Roboty planetarne kMix i blendery marki Kenwood
– Laptop ufundowany przez firmę Hortex
– Ekspresy do kawy marki Espresso
– Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR oraz laptop dla zwycięzcy konkursu w kategorii Najlepszy smak
– zestaw noży kucharskich dla zwycięzcy konkursu w kategorii najlepszy smak ufundowany przez InterEuropol
– Zestawy kosmetyków marki Dermika
– Upominki od firmy Villeroy & Boch
– Upominki od firmy MISZCZAK – Ekskluzywne Wyposażenie Gastronomii przedstawicieli marek Nepra, Villeroy & Boch, Spiegelau, Nachtmann
– Kosze upominkowe ukraińskiej wódki Khortytsa
– Kosze upominkowe od firmy WILBO
Serdecznie gratulujemy wygranej.
– Wielki ukłon dla Roberta Sowy za organizację konkursu. Myślę, że poziom młodzieży w tym roku jest wyższy niż w poprzednim – powiedział po konkursie Rafał Targosz.
A jak jurorzy techniczni ocenili konkurs?
Grzegorz Łapanowski
– Kiedy się gotuje, powinno się oddać hołd produktowi, a poza tym warto jest jednak skupić się na produktach sezonowych. Użycie świeżej truskawki w marcu nie jest trafionym pomysłem.
Teo Vafidis
– Organizację konkursu oceniam bardzo dobrze. Natomiast jeśli chodzi o samych uczestników to myślę, że muszą jeszcze dużo trenować, nie bez kozery mówi się, że trening czyni mistrza. Nie rozumiem również dlaczego większość uczestników, którzy podawali warzywa, gotowała je w wodzie a nie wykorzystała specjalnej maszyny do parowania.
Józek Seleetso
– Myślę, że dużym problemem nadal jest filetowanie ryby. Poza tym ryby nie można tylko serwować jako supreme. Ale tak ogólnie podsumowując konkurs to muszę powiedzieć, że organizacja była świetna a młodzież spisała się całkiem nieźle