I Festiwal Staropolskich Smaków

Opublikowano: 06-04-2010

19 marca 2010 r. w Hotelu „STOK” w Wiśle w ramach I Festiwalu Staropolskich Smaków odbył się Konkurs „Kuchni Staropolskiej”. Patronat honorowy nad Festiwalem Staropolskich Smaków objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Minister MAREK SAWICKI.

festiwal_staropsmaki011.jpg

W konkursie wzięło udział pięć profesjonalnych ekip z kraju i z zagranicy. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie  przygotowanie w regulaminowym czasie 60 minut dania głównego kuchni staropolskiej, podanego na półmisku wraz z nalewką staropolską.

festiwal_staropsmaki003.jpg festiwal_staropsmaki012.jpg

Zmagania kucharzy oceniało jury, w składzie: Przewodniczący: Piotr Paweł Malewski – STALGAST, Justyna Murawska – UPEMI, Wiesław Wróblewski – Beskidzki Klub Kulinarny, Jan Sztefek – Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim.

festiwal_staropsmaki004.jpg

W jury degustacyjnym zasiedli:

• Henryk Kania – ZPM HENRYK KANIA – Pszczyna

• Sylwia Koch – Kopyszko – Fundacja Promocji Polskiej Żywności.

Jury techniczne:

• Jacek Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego

• Agnieszka Świetliczna z UPEMI.

Jury podkreśliło, że konkurs stał na wysokim poziomie, a uczestniczący w nim kucharze wykazali się nie lada kunsztem.

festiwal_staropsmaki013.jpg   



Wyniki konkursu:

festiwal_staropsmaki005.jpg

1 miejsce

Karczma w Komorowicach Bielsko – Biała

Marcin Orawiec i Jan Dutka  za: „Pieczoną golonkę nadziewaną gęsiną i wątróbką, podaną z kalarepą faszerowaną kaszą i boczkiem”

2 miejsce

Karczma  U JARZĄBKA,  Czechy

JÓZEF SIKORA  I JIRI   LIŚKA za: „Kaczkę na piwie podaną na omlecie nadziewanym jarzynami”.




3 miejsce


Hotel Relax  Kęty

Łukasz Piekarczyk i Maciej Komandera za: „Gęś pieczoną, podaną z sosem winnym i duszoną, czerwoną kapustą podaną w jabłku”.

festiwal_staropsmaki019.jpg

Pozostali uczestnicy konkursu to:

Hotel – Restauracja “Piwnica Rycerska”

Rafał Orłowski i Jan Matejko  – „Golonka duszone w piwie faszerowane grzybami, na kapuście zasmażanej ze smażonymi ziemniakami”.

Hotel Marlene, Słowacja

Jaroslav Cabuk i  Marián Kubuš – „Wołowina  na plackach ziemniaczanych z sosem czosnkowym”.

 

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a wyróżnione ekipy atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu.

festiwal_staropsmaki006.jpg

Festiwal towarzyszył Walnemu Zgromadzeniu Sprawozdawczo – Wyborczemu Członków UPEMI.

SPONSOR GENERALNY: ZPM HENRYK KANIA – Pszczyna

Sponsorzy: STALGAST, MTM Polska Sp. z o. o. – Wrocław

Patronat Medialny: GASTRONOMIA POLSKA, RZEŹNIK POLSKI, Portal Spożywczy, Rynek Spożywczy, Kalejdoskop Mięsny.

Organizatorzy Konkursu: UPEMI, FPPŻ Fundacja “Promocja Polskiej Żywności”, STALGAST, Beskidzki Klub Kulinarny.



Obsługa medialna Konkursu:
LANGI Public Relations.



Patronat honorowy:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Minister MAREK SAWICKI.

festiwal_staropsmaki001.jpg

Relacja przeslana przez  Piotra Paweła Malewskiego