I Festiwal Staropolskich Smaków
Opublikowano: 06-04-2010

W jury degustacyjnym zasiedli:
• Henryk Kania – ZPM HENRYK KANIA – Pszczyna
• Sylwia Koch – Kopyszko – Fundacja Promocji Polskiej Żywności.
Jury techniczne:
• Jacek Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
• Agnieszka Świetliczna z UPEMI.
Jury podkreśliło, że konkurs stał na wysokim poziomie, a uczestniczący w nim kucharze wykazali się nie lada kunsztem.
Wyniki konkursu:
1 miejsce
Karczma w Komorowicach Bielsko – Biała
Marcin Orawiec i Jan Dutka za: „Pieczoną golonkę nadziewaną gęsiną i wątróbką, podaną z kalarepą faszerowaną kaszą i boczkiem”
2 miejsce
Karczma U JARZĄBKA, Czechy
JÓZEF SIKORA I JIRI LIŚKA za: „Kaczkę na piwie podaną na omlecie nadziewanym jarzynami”.
3 miejsce
Hotel Relax Kęty
Łukasz Piekarczyk i Maciej Komandera za: „Gęś pieczoną, podaną z sosem winnym i duszoną, czerwoną kapustą podaną w jabłku”.
Pozostali uczestnicy konkursu to:
Hotel – Restauracja “Piwnica Rycerska”
Rafał Orłowski i Jan Matejko – „Golonka duszone w piwie faszerowane grzybami, na kapuście zasmażanej ze smażonymi ziemniakami”.
Hotel Marlene, Słowacja
Jaroslav Cabuk i Marián Kubuš – „Wołowina na plackach ziemniaczanych z sosem czosnkowym”.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, a wyróżnione ekipy atrakcyjne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu.
Festiwal towarzyszył Walnemu Zgromadzeniu Sprawozdawczo – Wyborczemu Członków UPEMI.
SPONSOR GENERALNY: ZPM HENRYK KANIA – Pszczyna
Sponsorzy: STALGAST, MTM Polska Sp. z o. o. – Wrocław
Patronat Medialny: GASTRONOMIA POLSKA, RZEŹNIK POLSKI, Portal Spożywczy, Rynek Spożywczy, Kalejdoskop Mięsny.
Organizatorzy Konkursu: UPEMI, FPPŻ Fundacja “Promocja Polskiej Żywności”, STALGAST, Beskidzki Klub Kulinarny.
Obsługa medialna Konkursu: LANGI Public Relations.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Minister MAREK SAWICKI.
Relacja przeslana przez Piotra Paweła Malewskiego