Lekcje zdrowia czerpane z kultury antycznej
Opublikowano: 19-04-2010
Dieta Kreteńczyków oparta jest głównie na produktach zrodzonych w sposób naturalny na żyznej glebie wyspy. Tajemnica tkwi również w kombinacji i odpowiedniej kompozycji składników.
– „Biorąc pod uwagę warunki współczesnego życia, stres i życie „w biegu” zalecam powrót do tradycyjnych kreteńskich nawyków żywieniowych”- zachęca Teo Vafidis.
Podstawy diety kreteńskiej:
• Stosuj oliwę z oliwek jako główny tłuszcz, zastępując inne tłuszcze i oleje.
• Umiarkowanie spożywaj wino, zwykle wraz z posiłkami (jedną lub dwa kieliszki dziennie dla mężczyzn i jeden kieliszek dziennie dla kobiet).
• Jedz świeże owoce codziennie, zamiast typowego deseru
• Ogranicz słodycze zawierające znaczną ilość cukru i tłuszczów nasyconych.
• Poszerz gamę żywności pochodzenia roślinnego o owoce i warzywa, pieczywo, kasze i płatki zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
• Jedz minimalnie przetworzone, świeże, sezonowe i lokalnie uprawiane artykuły żywnościowe.
• Energia pozyskiwana z tłuszczów powinna zawierać się pomiędzy 25-35% spożywanych kalorii, w tym z tłuszczów nasyconych 7do 8%.
• Jedz umiarkowane ilości serów i jogurtu dziennie.
• Ogranicz spożywanie ryb i drobiu, a także jaj do 4szt. tygodniowo.
• Czerwone mięso spożywaj tylko kilka razy w miesiącu.
DIETA KRETEŃSKA – DEKALOG DŁUGOWIECZNOSCI
1. Złoto dziewiczej oliwy
2. Rubinowa czerwień wina
3. Kwiatowa słodycz miodu
4. Soczysta zieleń jarzyn
5. Paleta barwnych owoców
6. Bukiet aromatycznych ziół
7. Błękit południowego nieba
8. Turkusowa bryza morska
9. Miłość do życia
10. Szacunek do natury
Najwyższej jakości składniki naturalne «SITIAN MILL» są darem żyznej gleby na Krecie.
Od początku XX wieku (1930), rodzina Kalabokis wytwarza wyroby cukiernicze «SITIAN MILL» stosując tradycyjne receptury wierne diecie kreteńskiej. Badania wykazały ogromny wpływ tych zasad żywienia na zmniejszenie liczby zachorowań na serce, czy nowotwory złośliwe. Stanowią one potężne antidotum na katastrofalne „szybkie jedzenie”.
CRETANTAKOS to podwójnie wypiekane chlebki z mąki jęczmiennej pełnego przemiału. Doskonale komponują się z sałatką z posiekanych dojrzałych pomidorów i pokruszonym serem Feta, skropione obficie oliwą z oliwek.
CRETANDAKOS Oryginalny – polecany z kawiorem, wędliną, serem, także z dipem jogurtowym lub każdym innym sosem, by poznać uroki wyspy Krety.
CRETANDAKOS z Oregano, Bazylią lub Rozmarynem – to połączenie bukietu aromatycznych ziół z żyznej ziemi na Krecie. Wyśmienita przekąska z miękkim masłem.
Ciasteczka z migdałem, pomarańczą, Ouzo i oliwą z oliwek Sitia P.D.O. są podwójne wypiekane i od pokoleń stanowią ulubioną chrupiącą przekąskę młodych i starszych, bez względu na porę dnia. Doskonały smak migdałów jest powszechnie znany, a pomarańcza jest najbardziej soczystym i smacznym owocem Krety. Połączenie tradycyjnych smaków gumy Mastic, czarnuszki, sezamu, Ouzo i oliwy z oliwek z miejscowości Sittia mogą gościć na każdym stole bez względu na porę dnia.
Bogate w pełnowartościowe białko, węglowodany o wysokiej wartości odżywczej, błonnik roślinny, składniki mineralne takich jak żelazo, potas, wapń i witaminę C.