Król Przypraw – Czerwony szafran

Opublikowano: 12-04-2010

teo001.jpg„W mojej rodzinie szafran stosowany jest od pokoleń nie tylko jako doskonała przyprawa o lekko pikantnym smaku i wykwintnym aromacie, kiedyś używano go do farbowania tkanin, a nawet włosów u kobiet. Seria Herbatek Ekologicznych Krokus Kozanis jest naprawdę doskonałym rozwiązaniem, kiedy mamy coraz mniej czasu na zdrowe przygotowanie posiłków. Nie tylko zaparzamy je do śniadania, czy kolacji, ale eksperymentujemy podczas pieczenia i gotowania. Wystarczy, że do sosu pieczeniowego wsypiemy drobno rozkruszoną zawartość saszetki i uzyskujemy wyśmienity smak mięsa z nutką szałwi czy rozmarynu. Nawet najcięższe dania są dzięki nim łatwiej przyswajalne, a na wieczory przygotowuję grzaniec z dodatkiem silnego naparu z herbatki z przyprawami korzennymi. Moi synowie uwielbiają pudding ryżowy o złocistym zabarwieniu i pomarańczowo miodowej nutce. Sami spróbujcie…” – poleca Mistrz Kulinarny Teo Vafidis, który jako pierwszy sprowadził i rozpropagował Krocus Kozanis na polskim rynku.

Czy wiesz, że…

• Początki uprawy czerwonego szafranu (Crocus dativus)sięgają dalej, niż 3000 lat wstecz

• Na Minojskiej Krecie piękny kwiat krokusa był symbolem wielkiej bogini Natury, a jego zbiorom towarzyszyły ceremoniały

• Od ponad 300 lat na obrzarze Kozanis (zachodnia Macedonia), uprawy i zbiory prowadzone są systematycznie w ten sam sposób: pojedyncze kwiaty zbierane są ręcznie do płóciennych fartuchów jeszcze przed wschodem słońca, potem przekładane do wiklinowych koszy

krokusy.jpg    zolte_krokusy.jpg    szafran.jpg

• Bezpośrednio po zbiorze kwiaty są suszone w przewiewnym miejscu, a następnie usuwane są z nich znamiona

• Każdej jesieni tysiące akrów ziemi wokół Kozanis na kilka tygodni zamieniają się na morze kwiatów krokusa

• Na 1 kg szafranu potrzeba około 150 000 kwiatów i tyle samo „ukłonów” w kierunku Matki Ziemi

• Jest uznany za Króla Przypraw

krocus004.jpg    krocus002.jpg   krocus001.jpg

Pudding ryżowy z szafranową herbatką, przepis na 6 porcji:

• 85g ryżu

• 1l mleka

• 75g cukru

• 100g sera Manouri

• 4 saszetki Krocus Kozanis z miodem

• 1 łyżeczka masła do wysmarowania brytfanki

W misce mieszamy ryż, cukier, mleko, silny napar z herbatek lub susz, rozdrobniony ser Manouri i przelewamy do natłuszczonej brytfanki żaroodpornej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy przez  30min. Następnie nasz pudding dokładnie mieszamy i jeszcze raz zapiekamy. Czynności powtarzamy , aż pudding stanie się kremowy i zapiekamy na złocisto brązowy kolor.

Smacznego!