Grecka wielkanoc

Opublikowano: 04-04-2010

Poznajmy smaki potraw światecznej Grecji.

Dania autorstwa niezastąpionego Theofilosa Vafidisa –  Greka, który sławi zwyczaje i tradycję wspaniałej Grecji. Zapraszamy na świąteczne dania.


keftedes_avgolemono_5.jpg

Żurek z juwarlakia – greckimi mięsnymi kuleczkami

• Rosół wołowy 5 szklanek

• Pęczek włoszczyzny

• Czosnek 3 ząbki

• Pomidory suszone 6szt

• Zakwas 2szklanki

• Ser Manouri 200g

• Sól, pieprz, oregano

• Mięso mielone wołowo wieprzowe 0,5kg

• Tarta cebula 2 łyżki

• Ryż 200g

• Posiekana natka pietruszki 3 łyżki

• Posiekany koperek 2 łyżki

• Oliwa Extra Virgin 2 łyżki

• Mąka 4 łyżki

Ugotować rosół z włoszczyzną i przecedzić. W misce wymieszać mięso, cebulę, ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę, ulepić małe kuleczki, obtoczyć w mące i gotować na rosole na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.

Wlać zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować kolejne 10min. Doprawić do smaku pieprzem, solą i oregano. Do talerzy pokruszyć ser Manouri, wlać porcję żurku i dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory.

pitakia3.jpg

Paparunopitakia – rożki z ciasta Fillo z nadzieniem makowym

• Ciasto Filo – ¼ opakowania

• Masa makowa 200g

• Pokrojone morele 2 łyżki

• Migdały posiekane 2 łyżki

• Masło 50g

• Miód naturalny

• Jogurt grecki 200g

Wymieszać masę makową z migdałami i morelami. Z rulonu ciasta Fillo odkroić kawałek o szerokości 9cm ( z całego rulonu 4x9cm). Na pasek ciasta nakładać niewielką porcję farszu i zawijać po przekątnej, aby uzyskać kształt trójkąta.  Rozpuszczonym masłem posmarować blachę i układać rożki. Smarować wierzchnią stronę rożków. Piec 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. temperaturze 180 stopni C. Gorące rożki skropić miodem i podawać z greckim jogurtem, serwowanym wałkownicą do lodów.

stifado.jpg

Kuneli stifado – królik duszony z małymi cebulkami

• Mięso z królika 800g

• Szalotka 0,5kg

• Ser Kaseri tarty 3 łyżki

• Rosół warzywny 1 szklanka

• Pomidory con casse zmiksowane 400g

• Wino czerwone wytrawne 0,5l

• Czosnek obrany 1 główka

• Liść laurowy 2szt

• Ziele angielskie 4szt

• Goździki 4szt

• Cynamon 1 kawałek

• Ocet winny 1łyżka

• Cukier 2 łyzeczki

• Sól, pieprz, oregano

• Oliwa Pomace do smażenia

Mięso z królika pokroić na duże kawałki, zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, przełożyć do garnka i zalać rosołem. Zagotować.

Na patelnię wrzucić obrane szalotki (w całości) i grubo pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać do gotującego się mięsa, wrzucić przyprawy i dusić pod przykryciem przez 30min. Dodać pomidory, wino, cukier i ocet winny i dusić wszystko do miękkości. Podawać posypane tartym serem Kaseri.


A wszystkich którzy zakochali sie w kuchni Grecji zapraszamy na V Festiwal Kuchni Greckiej:

zaproszenie_v_festiwal_kuchni_greckiej_1.jpg 

zaproszenie_v_festiwal_kuchni_greckiej_2.jpg