Oficjalne podsumowanie Miedzynarodowych Targów EuroGastro 2010
Opublikowano: 06-04-2010

Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2010
24-26 marca, Centrum Targowo – Kongresowe MT Polska, Warszawa, ul. Marsa 56c
Już po raz 14 profesjonaliści z branży HoReCa mieli okazję spotkać się na największej i najważniejszej dla nich imprezie targowej w Polsce. Szeroka oferta czołowych producentów i dostawców usług, tłumy zwiedzających, spektakularne konkursy, pokazy i spotkania merytoryczne – to wszystko sprawiło, iż EuroGastro po raz kolejny okazało się idealnym miejscem dla tych, którzy poszukują nowych, optymalnych rozwiązań dla biznesu gastronomicznego i są ciekawi kierunków, w których podąża rynek restauracyjny.
Honorowy patronat nad imprezą objął Waldemar Pawlak, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki.
Trzy dni z życia branży
Wystawcy prześcigali się w oryginalnych pomysłach na zachęcenie zwiedzających do odwiedzenia ich ekspozycji i zapoznania się z ofertą. Kusili różnorodnymi pysznościami serwowanymi na ciepło i zimno oraz niebanalnymi aranżacjami, koło których nie można było przejść obojętnie. Na stoiskach odbywały się widowiskowe pokazy kulinarne – Convotherm, Macro, Rationaloraz wiele innych firm, prezentowało swoje produkty w ten właśnie sposób. Zwiedzający na żywo mogli przekonać się, jak działają najnowsze urządzenia wykorzystywane w przygotowywaniu żywności, osobiście ocenić smak i wygląd przyrządzonych potraw. A wszystko w wykonaniu prawdziwych mistrzów kucharskiego fachu. Nie lada niespodziankę przygotowała firma Stalgast, na której stoisku odbywały się koncerty Ryszarda Bazarnika, uczestnika drugiej edycji programu „Mam talent” w TVN. Artysta grał na specjalnie przygotowanym instrumencie – Stalgastofonie, wykonanym z pojemników gastronomicznych GN.
Targi w liczbach
W trakcie tegorocznej edycji targów EuroGastro na powierzchni ekspozycyjnej 6 298 metrów kwadratowych.
Nowości i premiery
Gourmet Foods po raz pierwszy zaprezentował herbaty organiczne DILMAH – sześć nowych odmian tego szlachetnego napoju wkrótce pojawi się w ofercie firmy. Na targach debiutował również tradycyjny produkt kuchni francuskiej Flammekueche oferowany przez firmę Maitre Pierre. Nowością były oleje w spray’u – PASSION Extra Virgin Oil wystawiane przez firmę PASSION OIL – ekonomiczne, bo pozwalające zaoszczędzić 60% w stosunku do standardowej butelki oleju (występują w dziesięciu różnych smakach). Victoria Cymes prezentowała wprowadzony właśnie do oferty jednodniowy sok z gruszki oraz nowy, rumowo – czekoladowy smak syropu barmańskiego rekomendowanego przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów.
Na targach można było zapoznać się z wieloma nowościami sprzętowymi – zaprezentowano m. in. nowy terminal POS z ekranem dotykowym, który oferowała firma Softech. Na stoisku firmy Convotherm można było obejrzeć nowy piec z funkcją eco-cooking pozwalającą zaoszczędzić nawet do 25% energii w procesie pieczenia większych kawałków mięsa, mobilny piec nie wymagający podłączenia do instalacji wodnej i odpływowej, a także Easy Viev – rozwiązanie umożliwiające podłączenie pieca do telewizora i wyświetlanie na nim m.in. czasu oczekiwania na poszczególne dania. Firma Krosno Metal zaprezentowała schładzarkę odpadów organicznych – sprzęt, który w myśl przepisów unijnych wkrótce już będzie musiał posiadać każdy lokal gastronomiczny. Ciekawostką była oferta firmy Cool Brands – nagrodzone w konkursie targowym mobilne krzesełko restauracyjne do karmienia dzieci – MINUI HandySitt – estetyczne i praktyczne rozwiązanie do każdego punktu gastronomicznego. Na stoisku MAKRO prezentowane były produkty z linii sygnowanych markami dostępnymi wyłącznie w sieci Makro – Rioba, H-Line oraz HoReCa Selekt – ta ostatnia stanowi nową jakość produktów spożywczych, opakowań i profesjonalnego sprzętu gastronomicznego dla klientów sektora HoReCa. Ciekawą propozycję przedstawiła firma VOIGT – zapachowy preparat do sanitariatów oparty o nanotechnologię – Nano SAN. Dzięki zawartym w nim cząsteczkom krzemu powoduje, że myte powierzchnie stają się hydrofobowe. Warto również wspomnieć o premierowym pokazie Smart Dose firmy JohnsonDiversey Polska – opatentowanego koncentratu z automatycznym systemem dozowania, który jako połączenie dwóch prepratów – do czyszczenia ogólnego i zmywania naczyń – jest ekonomiczny i bezpieczny w użyciu.
Pokazy gotowania
Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej
O zaszczytny tytuł kulinarnego talentu walczyło 12 finalistów. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut a produkty dostarczone przez organizatora to sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex.
Uczestników oceniało Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza. Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Jerzy Pasikowski.
Pierwsze miejsce (840 punktów) zajął Rafał Woźniak z restauracji Jan – Art Dom w Bełchatowie, który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Szefem rekomendującym zawodnika był Przemysław Wieloch.
Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, który stworzył przysmak z łososia norweskiego – roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo – serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Ucznia przygotowała prof. Bogumiła Podgórska.
Trzecie miejsce przypadło rekomendowanemu przez Dariusza Kuźniaka Maciejowi Siąkowskiemu z restauracji Revelo z Łodzi. Zawodnik zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podanego z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Wbrew grawitacji
Trzeciego dnia targów odbyły się „EuroGastro Flair Show 2010 – Tandems”– widowiskowe mistrzostwa sztuki barmańskiej, których głównym założeniem było propagowanie Working Flair – nowoczesnej sztuki obsługi gości, jako światowego standardu pracy barmana. Zawody zostały objęte patronatem merytorycznym przez największą światową organizację zrzeszającą barmanów flair – World Flair Association (WFA) a ich organizatorem była Flair Academy, kierowana przez Marcina Osypińskiego, ambasadora World Flair Association w Polsce.

Największe wrażanie na sędziach i publiczności zrobił duet z numerem „10” w składzie: Marek Posłuszny i Tomek Małek, zapewniając sobie tym samym zwycięstwo w Konkursie. Zgromadzonych pod sceną widzów, uczestnicy rozpalili niesamowitym show w rytmie „Black or white” Michaela Jacksona, zbierając burzę oklasków. Drugie miejsce przypadło Maciejowi Chojara i Marcinowi Cebula, natomiast trzecie miejsce zajęli Paweł Stępień i Tomasz Ślęzak.
Kawowe inspiracje
Coraz chętniej sięgamy po filiżankę kawy – wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Amatorzy tego czarnego napoju wiedzą, że sekret dobrej kawy kryje się nie tylko w najlepszych ziarnach, ale też we właściwie przeprowadzonym procesie parzenia. Podczas trzech dni na EuroGastro można było zobaczyć, jak kawę przygotowują najlepsi bariści w Polsce. Zawodnicy walczyli o tytuł króla kawy przed znamienitym gronem sędziów międzynarodowych, wśród których znalazł się również Mistrz Polski Baristów, Marcin Rusnarczyk.
IX SCAE Mistrzostwa Barista już po raz drugi z rzędu wygrała kobieta. Na Mistrzostwach Świata WBC (World Barista Championship) Londyn 2010 nasz kraj reprezentować będzie Izabela Popiołek z Green Coffee. Zwycięstwo zapewniły jej – przygotowane podczas piętnastominutowego pokazu – 4 espresso, 4 cappuccino oraz 4 napoje na bazie espresso. Sędziowie oceniali smak, wygląd prezentowanych napojów oraz technikę ich przygotowywania.
Dużą atrakcją były II Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zadaniem baristów walczących o tytuł mistrza w tej kategorii było przyrządzenie i zaserwowanie dwóch irish coffee i dwóch drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso w czasie nieprzekraczającym 8 minut. Jury oceniało poprawność obsługi ekspresu, prawidłowe przygotowanie napoju, odpowiedni zapach, smak oraz czas jego wykonania. Zwycięzcą został Paweł Pala z I Coffee, który będzie reprezentować nasz kraj w Londynie na SCAE Mistrzostwach Świata Coffee In Good Spirits.
W czasie targów odbyły się również III Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Casting – seria 8 testów, a w każdym zestaw składający się z trzech filiżanek kawy, spośród których dwie są identyczne. Zadaniem uczestnika jest zidentyfikowanie – przez zapach i smak – trzeciej nie pasującej do dwóch pozostałych. Nowym Mistrzem Polski w cuptastingu został Paweł Siemaszko z Filtry Espresso Lab, który jako jedyny rozpoznał wszystkie 8 kaw.
Największą ciekawość wśród publiczności wzbudziły IV Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art. Wyjątkowo widowiskowa konkurencja, w której celem zawodników jest precyzyjne udekorowanie powierzchni kawy finezyjnymi wzorami z mleka. Autorem najpiękniejszej kawy a tym samym mistrzem Latte Art został Marcin Michalik z Colours of coffee.
Zawody wzbudziły ciekawość, wiele pozytywnych emocji i zachwyty radości licznie zgromadzonej publiczności, a gorącą atmosferę podgrzewała dodatkowo mistrzowska kawa serwowana wszystkim jej miłośnikom.
Seminaria i prezentacje
Równie ciekawie wypadło seminarium dla przedstawicieli placówek żywienia zbiorowego pt. „Jakość w obsłudze i bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta we współczesnej gastronomii" organizowane przez Katedrę Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się jak najlepiej dobierać i przyrządzać produkty żywnościowe, co robić, aby dania były bogate w wartości odżywcze a także poznali zasady organizacji i efektywnego zarządzania punktem gastronomicznym.
Najlepsze produkty targowe
W konkursie na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2010 laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
• W kategorii wyposażenie zaplecza kuchennego nagrodę otrzymała firma Krosno-Metal Sp. z o.o. za schładzarkę odpadów
• W kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla kawiarni, nagrodę otrzymała firma Winterhalter Gastronom Sp. z o.o. za maszynę podblatową UC-S
• W kategorii żywność i napoje dla gastronomii, nagrodę otrzymała firma Stovit Group Sp. z o.o. za dżemy w alupakach
• W kategorii wyposażenie sal restauracyjnych i barów, nagrodę otrzymała firma Cool brands za restauracyjne krzesełko do karmienia dzieci – MINUI HANDYSITT
• W kategorii chemia dla gastronomii, nagrodzona została firma JohnsonDiversey PolskaSp. z o.o. za Suma Supreme Optifill
• W kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla cukierni, lodziarni i piekarni; odzież ochronna, nagrodę otrzymało PPH Tedmar Maria Pilewicz za ubranie Bio Silver Clima
• W kategorii oprogramowanie dla sal restauracyjnych i barów, nagrodę otrzymały firmy: LSI Software S.A. za Tablet Neo Zamawiaj & Graj dla restauracji – zamawianie, ankiety i rozrywka w lokalu gastronomicznym oraz Prokonekt S.A. za system do obsługi zamówień telefonicznych wraz z możliwością rejestracji sprzedaży gastronomicznej.
Następne spotkanie gastronomów
Następne targowe spotkanie dla branży HoReCa już za rok 23 – 25 marca 2011r. w Warszawie,
w Centrum Targowo – Kongresowym MT Polska przy ulicy Marsa 56c. Zapraszamy!