Żurek i potrawy wielkanocne po Ambasadorsku z Okrasą
Opublikowano: 03-04-2010


30 marca br. mistrz kuchni Karol Okrasa zaprosił do wyjątkowego gotowania Panie Ambasadorowe. Było to trzecie już spotkanie z cyklu „Akademia polskiej kuchni i wódki” dla zagranicznych dyplomatów w ramach „Kulinarnych podróży z Okrasą”. Spotkanie zorganizowano w restauracji Belvedere w warszawskich Łazienkach. Partnerami i organizatorami drugiego cyklu spotkań są Polish Vodka Association (PVA) z marką wódka Wyborowa, Protokół Dyplomatyczny MSZ oraz firmy Philipiak Polska, Tedmar, Bracia Urbanek, Agencja Allegro.
W czasie pięciu spotkań małżonki Ambasadorów, a także sami Panowie Ambasadorowie zapoznają się z bogatymi tradycjami polskiego ucztowania i przyjmowania gości, zgłębią tajniki przygotowywania narodowych polskich dań i podawania ich ze znaną i cenioną na całym świecie za swą najwyższą jakość i smak – polską wódką Wyborową.
– To doskonała zabawa, a jednocześnie możliwość zetknięcia się z polska kuchnią i polskimi produktami. Atmosfera spotkań jest wspaniała – mówi żona Ambasadora Brazylii Lucinda Simas Magalhaes – Dzisiejszy żurek był przepyszny. W zeszłej edycji najbardziej smakował mi sernik z kaszą gryczaną. Ryba, którą gotowałyśmy na ostatnim spotkaniu była równie dobra. Za każdym razem odkrywamy coś nowego z polskiej kuchni i wspaniale się przy tym bawimy.
Dzięki wyjątkowemu podejściu Karola Okrasy do polskiej kuchni Panie Ambasadorowe mogą nie tylko poznać najbardziej charakterystyczne polskie smaki i nauczyć się je samodzielnie przyrządzać, ale także przekonać się o atutach kulinarnych polskiej kuchni.
– Uwielbiam atmosferę tych spotkań oraz naszego nauczyciela Karola Okrasę. Uważam, że jest wspaniałym szefem kuchni – powiedziała żona Ambasadora Portugalii Pani Sequeira e Serpa – Polskie i portugalskie tradycje kulinarne łączy to, że zarówno w naszym jak i waszym kraju kochamy jeść. Oczywiście wiele produktów się różni, ale myślę, że nasze kuchnie są zbliżone.
fot. Karol Okrasa i asystenci: Maciek Prot, Łukasz Pielak, Paweł Kalbarczyk, Piotr Wojda
Celem spotkań „Akademii polskiej kuchni i wódki” jest uwiedzenie przedstawicieli innych państw polskimi smakami w myśl staropolskiego porzekadła „Przez żołądek do serca”. Polska kuchnia i polska wódka, znane są na całym świecie. Organizatorom cyklu zależy, aby Ambasadorowie podczas pobytu w naszym kraju poznali bliżej jego kulturę i tradycje, także tę skupioną wokół stołu. Wiedza ta niewątpliwie przyczyni się do promocji Polski. Poprzez prezentację kulinarnego bogactwa kraju, zyskujemy grono zacnych i wpływowych entuzjastów Polski w gronie światowej dyplomacji.
– Myślę, że to doskonała okazja, aby nauczyć się gotować polskie potrawy. Polska kuchnia przypadła mi do gustu. Żurek bardzo mi smakował, jak się okazało wcale nie jest trudny do przygotowania, więc na pewno ugotuję go pewnego razu sama– zdradziła nam żona Ambasadora Bułgarii Kristina Naydenova.
Na zakończenie cyklu spotkań, zorganizowana zostanie typowo polska biesiada w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnikom Akademii zostaną uroczyście wręczone certyfikaty.
Nauczycielska ocena Karola Okrasy tej wielkanocnej lekcji gotowania do przeczytania tutaj.