Wielkanocne tradycje

Opublikowano: 03-04-2010

Święta Wielkanocne mają niezwykle bogatą tradycję. Wyjątkowa jest również różnorodność potraw, jakie przygotowuje się w tym czasie.

1175411_easter_eggs.jpg

Wielkanocne jajo

Jajo – króluje na wielkanocnym stole, jest zarodkiem nowego życia, początkiem czegoś nowego, symbolizuje zatem życie i odrodzenie. Jest też symbolem wieczności, nieśmiertelności i nieprzemijalności człowieka.

W niektórych krajach jajko wkładano do grobu razem ze zmarłym. Miało to wyrażać wiarę w to, że śmierć jest jedynie przemianą, po której zaczyna się nowe życie duszy człowieka. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość.

Już starożytni Persowie wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Rumuńskie przysłowie ludowe mówi:, „Jeśli my, chrześcijanie zaprzestaniemy barwienia jaj na czerwono, wówczas nastąpi koniec świata”.

Czerwone pisanki mają ponoć moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości. Jajko zawiera wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Jego wartość energetyczna to około 100 kalorii. 

 

699024_chocolate_confitures_1.jpg 

Ciekawe tradycje

Nietypową tradycję wielkanocną można spotkać w Anglii. Praktykuje się tam wyścigi w turlaniu jajek tzw. Egg Roling. Konkurencja  polega na tym, aby jajko jak najszybciej dotarło do mety z nienaruszoną skorupką. Do typowo brytyjskich tradycji należy również rozdawanie w Wielki Piątek przez Królową pensów, które wybija się specjalnie na tę okazję. Ilość pensów wynosi tyle ile lat liczy sobie Królowa.

W niektórych krajach praktykuje się bitwy na jaja – dzieciaki stukają jajko o jajko, a wygrywa ten, którego pisanka stłucze się najpóźniej.

1097761_rabbit.jpgPodobnie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc stała się okazją do wręczania sobie prezentów. W tym przypadku zamiast Mikołaja prezenty rozdaje wielkanocny zajączek.

Tradycja ta napłynęła do Polski najprawdopodobniej z  Niemiec. Chociaż szukanie prezentów, które zając ukrył w ogródku (najczęściej czekoladowych jajek i innych słodkości) praktykowane jest też w wielu krajach anglojęzycznych.



Wielkanoc kulinarnie

Ważnym element wielkanocnego spotkania jest oczywiście jedzenie. 1139496_eggs_on_a_plate.jpgPo wielu dniach postu wreszcie możemy folgować kulinarnie. Na świątecznych stołach pojawia się bogaty wybór wszelkiego rodzaju mięs, wędlin i ciast (baby, mazurki, makowce, serniki), nie może zabraknąć sałatki jarzynowej oraz  jaj w najróżniejszych postaciach. Na to wyjątkowe śniadanie podawana jest nietypowo zupa – żurek.

Polecamy ciekawe inspiracje kulinarne na Wielkanoc z naszej bazy przepisów, przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni.



A oto kilka propozycji:

Żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym

Mazurek inaczej – z kozim serem, szpinakiem i żurawinami

Paszet z prawdziwkami w słoninie z sosem żurawinowym

Roladki schabowe z musem chrzanowym

Smacznego!