Z wizytą na Poznańskiej

Opublikowano: 06-04-2010

poznanska_002.jpg  logozsg-_kolorowe.jpg

Na czele Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego stoi od 4 lat Pani Dyrektor Jolanta Litniewska. W szkole pracuje od 19 lat jako nauczyciel przedmiotów zawodowych: zasad żywienia człowieka i technologii gastronomicznej.

Szkoła, która podlega Pani Dyrektor istnieje już od 75 lat i może się pochwalić znakomitą marką, jak i  ogromną liczbą absolwentów – często znakomitych szefów kuchni, właścicieli lokali gastronomicznych, czy znanych postaci z audycji telewizyjnych.

Zespół Szkół  jest bardzo liczny – ponad 1200 uczniów i 139 osób kadry dydaktycznej o wysokich kwalifikacjach, stale doskonalących swój warsztat pracy  podczas różnych kursów .

W ramach projektu unijnego „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” prowadzonego przez Kurta Schellera, nauczyciele przedmiotów zawodowych zdobywają wiedzę na temat nowoczesnej kuchni: technologii gastronomicznej i kierunkach rozwoju gastronomii na świecie.

Szkoła należy do  Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych AEHT, w ramach którego nauczyciele mogą brać udział w szkoleniach organizowanych w hotelach na terenie całej Europy.

szkola.pozn007.jpg  szkola.pozn008.jpg

Zespół Szkół Gastronomicznych ma 46 oddziałów i dzieli się na:

1.   Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie (4 lata)

+ technik hotelarstwa

+ technik organizacji usług gastronomicznych

+ kelner

+ kucharz

2. Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna (2 lata)+ kucharz małej gastronomii

3. Technikum Uzupełniające, które umożliwia kontynuowanie nauki absolwentom zasadniczej szkoły zawodowej:

+ kucharz

szkola.pozn011.jpg  szkola.pozn009.jpg

W celu poszerzenia umiejętności uczniów  organizowane są w ZSG różnego rodzaju szkolenia i pokazy prowadzone przez mistrzów kuchni, uznanych baristów i barmanów.

W szkole największym zainteresowaniem cieszy się kierunek kucharz. Duży wpływ na to  mają wszystkie medialne postacie związane z gastronomią, często zapraszane do szkoły na pokazy kulinarne, konkursy czy spotkania z młodzieżą.

Znanymi absolwentami ,którzy utrzymuja nadal kontakt ze szkołą są między innymi:

Stefan Birek, Konrad Birek, Grzegorz Kazubski, Karol Okrasa, Jerzy Pasikowski, Marcin Piotrowski, Jarosław Uściński, Piotr Wieczorek, Dariusz Zahorański. Pan Robert Sowa nie jest wprawdzie absolwentem tej szkoły, ale jest sympatykiem i członkiem  „Klubu Absolwenta Poznańskiej”. Dyrekcja stara się korzystać z ich uprzejmości, zapraszając  na różne uroczystości szkolne. Taki żywy kontakt bardzo pozytywnie motywuje uczniów.

szkola.pozn038.jpg  szkola.pozn041.jpg

Młodzież odbywa praktyki w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach oraz w warsztatach szkolnych.

Dzięki  organizowanym szkoleniom  uczniowie doskonalą swoje umiejętności co pozwala  zdobywać im czołowe miejsca w wielu konkursach m. in.:

?- kuchni regionalnych: w Poznaniu, Krakowie, Pułtusku;

?- cukierniczych „Sweet Gastro”;

?- Międzynarodowym  Konkursie Barmańskim Juniorów Eurocup w Presovie na Słowacji;

?- Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Waiter 2009”

?- Konkursie „Savoir vivre”;

?- Konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”;

?- Europejskim Konkursie „Aranżacja Stołów Bożonarodzeniowych” w ramach uczestnictwa w AEHT;

i olimpiadach m. in.:

?- Wiedzy o Żywieniu i Żywności;

?- Wiedzy i Umiejętności Rolniczych;

?- Wiedzy Hotelarskiej.

Biorą również udział w konkursach niezawodowych , jak: recytatorskie, plastyczne, muzyczne, oraz w zawodach  sportowych, zdobywając medale w Mistrzostwach Warszawy.

kamil_marcin_koniec001.jpg  start001.jpg

Zespół Szkół Gastronomicznych i Grupa Dora Metal przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni  jest  organizatorem i uczestnikiem Warszawskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych:

„Wigilijne Dania Rybne 2009” „Wielkanocne Przekąski w formule Black box”.W Zespole Szkół Gastronomicznych co roku  organizowany jest okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. W tym roku brało w nim udział 38 szkół z województwa mazowieckiego.

W bieżącym roku zakończono remont 12 pracowni technologicznych, które  wyposażono  w nowoczesny sprzęt gastronomiczny.

szkola.pozn013.jpg  szkola.pozn012.jpg

W celu podniesienia jakości i atrakcyjności nauczania   szkoła rozpoczyna realizację projektu finansowanego przez Fundusz Unii Europejskiej „Zawody przyszłości”, którego celem jest podniesienie kwalifikacji i nabycie nowych umiejętności poszukiwanych na rynku pracy. Zakres tematyczny szkoleń opracowano we współpracy z pracodawcami.

Pani  Jolanta Litniewska to dyrektor  z  ogromną pasją. Jest ciepłą i miłą osobą, która chętnie angażuje się w życie szkoły. Chwali swoich uczniów i jest dumna z ich osiągnięć.