Kraków poznaje Kulturę Kalabrii
Opublikowano: 08-04-2010



Uczniowie ze szkoły z Kalabri bedą pracować w formie praktyk w restauracjach Krakowskich . Inauguracją tego pobytu jest wieczór Kalabri w hotelu IBIS w Krakowie .
Produkty regionalne zostaną dostarczone prosto z tego regionu i będą to ich tradycyjne potrawy. ten Ten projekt europejski: Comunità Economica Europea con i progetti P.O.N. 2007-2013 jest współfinansowany przez Narodowy Program Operacyjny (Programma Operativo Nazionale), zatwierdzony przez Komisję Europejską.
W tym przypadku, program zatytułowany jest (w wolnym tłumaczeniu) "Odkrywając Europę Wschodnią" i ma na celu przybliżenie młodzieży kalabryjskiej naszej kultury i naszych tradycji (w tym tradycji kulinarnej ze względu na profil ich szkoły). Oprócz tego celem jest integracja młodzieży włoskiej i polskiej, należącej do tej samej wspólnoty europejskiej oraz wypracowanie umiejętności dostosowania się do innych realiów nie tylko na gruncie towarzyskim, ale zwłaszcza zawodowym. Uczniowie będą musieli przepracować na zasadzie stażu określoną ilość godzin w miejscach zgodnych ze swoją specjalizacją (recepcja hotelowa, restauracje). Mimo, iż Kalabryjczycy wiedzą o Polsce niewiele, to jednak w związku z tym, że są żarliwymi katolikami, można zaobserwować wśród nich duże zainteresowanie naszym krajem, głównie z powodu papieża Jana Pawła II.
Imię- Domenico
Nazwisko – Tropea
W roku 2002 Został przyjęty i uhonorowany białą czapką w najbardziej
prestiżowym Kolegium Szefów kuchni. ,, Collegium Cocorum " jest najbardziej prestiżową organizacją włoskich kucharzy. Jest stworzona przez włoską federację kucharzy, kucharze profesjonaliści, którzy pracowali przez co najmniej 25 lat w kuchni, z godnością i pasją, z umiejętnościami podnosili prestiż, kuchni włoskiej. Są częścią wielkiej rodziny "Białe Czapki". Kucharzy uhonorowany przez Collegium Cocorum . Białe czapki są specjalną; prestiżową nagrodą uznania dla kucharzy, którą otrzymują podczas specjalnej ceremonii. W 2005r. Domenico Tropeza został kucharzem roku.
Marcin Polus Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników , członek Państwowej
Komisji Egzaminacyjnej
Zgodnie z ideą projektu nacisk położony jest bardziej na poznanie polskich realiów i późniejsze wykorzystanie tej wiedzy, niż na promowanie regionu (od tego są Regionalne Programy Operacyjne). Jednak oczywiście zarówno uczniowie jak i nauczyciele szkoły w Soverato, chętnie nam namiastkę ich
bogatej kalabryjskiej tradycji przedstawią, a przejawem tego będzie właśnie wieczór 18 kwietnia.
Od poniedziałku 12 kwietnia młodzież rozpoczyna staż zarówno w hotelu jak i w następujących restauracjach:
– Hotel IBIS: 2 osoby na recepcji, 2 osoby w restauracji hotelowej
– Restauracja DA CESARE (chyba 2 osoby, kelner i kucharz)
– Restauracja AQUA E VINO (4 osoby)
– Restauracja Pepe Rosso (4 osoby)
– Restauracja ORIENT EXPRESS (2 osoby)
18 kwietnia ma się odbyć "manifestazione", czyli wieczór kalabryjski. Dla gości możliwość spróbowania tradycyjnych potraw kalabryjskich (przywiezie je Pan Rosario). Kelnerzy i kelnerki będą w strojach ludowych, a w tle tradycyjna muzyka kalabryjska.
Patronem medialnym jest: