Ciekawostki na EuroGastro 2010

Opublikowano: 12-04-2010

saga_logo_without_background_resize.png

Na Stoisku Firmy SAGA spotkałam Zbigniewa Łęgowskiego i miałam okazję porozmawiać  z nim o nowości jaką prezentował. 

NG: Podczas tegorocznych targów EuroGastro przygotowywał Pan swoje potrawy w papierze do gotowania, czy może nam Pan powiedzieć coś więcej na temat tego produktu?

Zbigniew Łęgowski:Papier do gotowania SAGA® to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Produkt ten wyśmienicie nadaje się do gastronomii jak i użytku domowego. Pozwala nam na zdrowe, smaczniejsze oraz szybkie gotowanie przy niewielkim nakładzie kosztów.


img_4073_resize.jpg

NG:Kiedy możemy używać papieru do gotowania SAGA?

Z Ł:Papier do gotowania ma bardzo wiele zastosowań, możemy go używać zarówno do gotowania, przyrządzania potraw w piekarniku, a także pakowania produktów do wędzenia. Chcąc, aby potrawy zachowały swój naturalny aromat, wystarczy, że przed włożeniem do wrzątku zawiniemy je w w/w papier. Dodatkowym jego atutem jest to, że możemy serwować w nim przygotowane jedzenie, a to na pewno uatrakcyjni formę podania.   

Papieru do gotowania SAGA możemy również używać do mrożenia. Przełożenie partii potraw papierem przed zamrożeniem ułatwia ich późniejsze wyjmowanie z zamrażalnika w postaci wygodnych porcji.

NG:Wspomniał Pan, że potrawę zawiniętą w papier możemy włożyć do gotującej się wody, czy pod wpływem wody papier się nie rozmięka?

Nie, proszę się o to nie martwić. Papier SAGA jest wodoszczelny. Nawet kilkugodzinne gotowanie papieru w wodzie nie spowoduje jego rozpuszczenia..


munakoisogratiini_604_new_resize.jpg

NG:Czy używając papieru do gotowania, używamy również tłuszczu?

Absolutnie nie. Papier jest obustronnie silikonowany, dlatego jedzenie do niego nie przywiera i z powodzeniem można stosować go bez użycia tłuszczu,. Dzięki temu po zakończonym gotowaniu wystarczy tylko przepłukać używane naczynia. Korzystanie z papieru oznacza dla nas  koniec z niepotrzebnym i czasochłonnym szorowaniem naczyń.

NG:Czy używanie papieru do gotowania jest bezpieczne w wysokich temperaturach?

Jak najbardziej, papier może być używany w temperaturze do 220 st C.

NG:Czy papier do gotowania i folia to podobne produkty?

I tak i nie, jednakże ja zdecydowanie opowiadam się po stronie papieru, ponieważ jest on produktem naturalnym i w pełni ekologicznym, nie zawiera żadnych związków metali oraz surowców ropopochodnych. Poza tym papieru można używać w znacznie szerszym zakresie niż folii aluminiowych czy spożywczych. Papier bez przeszkód może być wykorzystywany podczas przyrządzania potraw solonych oraz kwaśnych. Z punktu widzenia środowiska naturalnego bardzo istotne jest to, że podlega on biodegradacji i nadaje się do kompostowania.


merellinen_kalapaket66037d_new_resize.jpg

NG:Jeżeli w kilku słowach miałby Pan wymienić korzyści gotowania w papierze, jakie by Pan wymienił:

Bez wątpienia korzyściami, o których warto pamiętać to, to że:

–  gotując w papierze utrzymujemy zapach potraw i nie zmieniamy ich smaku,

–  nie musimy  używać tłuszczu,

–  papier do gotowania pozwala zachować witaminy oraz sole mineralne zawarte w pożywieniu,

– patrząc praktycznie, papier chroni naczynia i blachy przez zabrudzeniem i codziennym zużyciem

– gotując w papierze możemy zaoszczędzić czas zarówno przy pieczeniu, gotowaniu jak i zmywaniu

NG:Czy uważa Pan, że gotowanie w papierze za jakiś czas będzie czymś powszechnym?

Mam taką nadzieję, ponieważ papier do gotowania jest produktem, który może ułatwić i urozmaicić naszą pracę, daje nam on sporo nowych możliwości. Argumentem przemawiającym za tym jest to, że podczas tegorocznych targów Euro Gastro rozdaliśmy papier SAGA wielu kucharzom gotującym na stoiskach, muszę powiedzieć, że bardzo ucieszyła mnie ich pozytywna reakcja i pochlebne opinie o produkcie. Mam nadzieję, że jest to początek  nowego trendu w gotowaniu!


cookingpaper_50m_resize.jpg 

www.sagacook.com