Ciekawostki na EuroGastro 2010
Opublikowano: 12-04-2010

NG: Podczas tegorocznych targów EuroGastro przygotowywał Pan swoje potrawy w papierze do gotowania, czy może nam Pan powiedzieć coś więcej na temat tego produktu?
Zbigniew Łęgowski:Papier do gotowania SAGA® to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Produkt ten wyśmienicie nadaje się do gastronomii jak i użytku domowego. Pozwala nam na zdrowe, smaczniejsze oraz szybkie gotowanie przy niewielkim nakładzie kosztów.
Z Ł:Papier do gotowania ma bardzo wiele zastosowań, możemy go używać zarówno do gotowania, przyrządzania potraw w piekarniku, a także pakowania produktów do wędzenia. Chcąc, aby potrawy zachowały swój naturalny aromat, wystarczy, że przed włożeniem do wrzątku zawiniemy je w w/w papier. Dodatkowym jego atutem jest to, że możemy serwować w nim przygotowane jedzenie, a to na pewno uatrakcyjni formę podania.
Papieru do gotowania SAGA możemy również używać do mrożenia. Przełożenie partii potraw papierem przed zamrożeniem ułatwia ich późniejsze wyjmowanie z zamrażalnika w postaci wygodnych porcji.
Nie, proszę się o to nie martwić. Papier SAGA jest wodoszczelny. Nawet kilkugodzinne gotowanie papieru w wodzie nie spowoduje jego rozpuszczenia..
NG:Czy używając papieru do gotowania, używamy również tłuszczu?
Absolutnie nie. Papier jest obustronnie silikonowany, dlatego jedzenie do niego nie przywiera i z powodzeniem można stosować go bez użycia tłuszczu,. Dzięki temu po zakończonym gotowaniu wystarczy tylko przepłukać używane naczynia. Korzystanie z papieru oznacza dla nas koniec z niepotrzebnym i czasochłonnym szorowaniem naczyń.
NG:Czy używanie papieru do gotowania jest bezpieczne w wysokich temperaturach?
Jak najbardziej, papier może być używany w temperaturze do 220 st C.
I tak i nie, jednakże ja zdecydowanie opowiadam się po stronie papieru, ponieważ jest on produktem naturalnym i w pełni ekologicznym, nie zawiera żadnych związków metali oraz surowców ropopochodnych. Poza tym papieru można używać w znacznie szerszym zakresie niż folii aluminiowych czy spożywczych. Papier bez przeszkód może być wykorzystywany podczas przyrządzania potraw solonych oraz kwaśnych. Z punktu widzenia środowiska naturalnego bardzo istotne jest to, że podlega on biodegradacji i nadaje się do kompostowania.
NG:Jeżeli w kilku słowach miałby Pan wymienić korzyści gotowania w papierze, jakie by Pan wymienił:
Bez wątpienia korzyściami, o których warto pamiętać to, to że:
– gotując w papierze utrzymujemy zapach potraw i nie zmieniamy ich smaku,
– nie musimy używać tłuszczu,
– papier do gotowania pozwala zachować witaminy oraz sole mineralne zawarte w pożywieniu,
– patrząc praktycznie, papier chroni naczynia i blachy przez zabrudzeniem i codziennym zużyciem
– gotując w papierze możemy zaoszczędzić czas zarówno przy pieczeniu, gotowaniu jak i zmywaniu
NG:Czy uważa Pan, że gotowanie w papierze za jakiś czas będzie czymś powszechnym?
www.sagacook.com